Anul 2010 a fost un an dificil pentru investitorii la bursa, potrivit brokerilor consultati de HotNews.ro, unii dintre acestia spunand chiar ca a fost cel mai greu an pe care a trebuit sa il depaseasca piata de capital in ultima perioada. Cresterea preturilor actiunilor s-a oprit brusc dupa primul trimestru al anului si a fost urmata de scaderi care au sters cea mai mare parte a cresterilor primelor luni. In continuare, al doilea semestru a adus volatilitate foarte scazuta impreuna cu o reducere drastica a lichiditatii, deci posibilitati foarte reduse de castig pentru investitori.

"Cauzele generale sunt legate de evolutiile macroeconomice slabe ale Romaniei, cauzate la randul lor de lipsa unor reforme hotarate in economie si in administratia de stat in ultimii 20 de ani. In plus, piata de capital din Romania sufera si din cauza structurii incomplete a emitentilor aflati la cota si a numarului redus de listari si de finantari prin piata de capital", este de parere Razvan Pasol, presedintele casei de brokeraj Intercapital Invest.

Pe ansamblu indicii au avut o evolutie multumitoare pentru un an de criza economica accentuata. BET si BET-C s-au apreciat cu peste 10% iar sectorul energetic masurat de indicele BET-NG a batut media pietei afisand un avans de peste 20%. Cum era firesc, sectorul financiar a avut o evolutie negativa si ca atare indicii BET-FI si BET-XT care au o pondere importanta de companii din acest sector inchid anul cu pierderi sau cu un castig infim in cazul indicelui celor mai lichide 25 de titluri listate la BVB. Spre comparatie, in 2009 toti indicii au inchis anul in crestere, iar cel mai mic avans a fost de 37,3%, inregistrat de indicele compozit al BVB, in vreme ce indicele BET-FI a castigat 90,33%.

Investitorii de pe piata de capital au avut o atitudine rezervata in acest an, ceea ce s-a vazut si in valoarea redusa a tranzactiilor. Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, spune ca in a doua parte a anului acestia au avut chiar o atitudine defensiva, in conditiile in care a fost dificil de pus la punct o strategie de investitii eficienta.

"Previziunile macroeconomice au fost greu de identificat, iar cadrul fiscal a suferit schimbari extrem de prost gandite, inlaturand atat speculatorii, cat si investitorii pe termen mediu si lung. Asa ca, cea mai buna pozitie este "nicio pozitie". Aceasta pare sa fi fost alegerea facuta de catre cei mai multi participanti la piata", a declarat Chisu.

Evenimentele anului pe piata de capital romaneasca

Brokerii citati de HotNews.ro spun ca au existat cateva evenimente relativ importante in acest an pe piata de capital, insa niciunul cu un foarte mare impact.

"Cred ca cea mai mare importanta a avut-o semnarea contractului de administrare a Fondului Proprietatea cu Franklin Templeton si decizia acestuia din urma ca pana la final de ianuarie 2011 sa listeze fondul la bursa. Au mai fost importante si cele cateva noi listari din acest an, respectiv actiunile BVB, IFond Financial Romania si IFond Gold. Cred ca si listarea companiei germane Daimler pe ATS-ul bursei a fost un moment important", a precizat Iulian Panait, presedintele KTD Invest.

De asemenea, nu trebuie trecute cu vederea nici listarile si produsele financiare lansate pe piata Sibex. Aici, Razvan Pasol aminteste lansarea pietei spot la Sibiu si inceperea tranzactiilor cu derivatele pe Dow Jones si pe certificatele EUA.

In 2010 pe piata romaneasca a existat o singura oferta publica initiala a unei companii, Hidraulica Plopeni. Brokerii spun ca motivele lipsei ofertelor publice initiale de pe piata sunt numeroase. Printre motivele enumerate se numara contextul nefavorabil, lipsa increderii companiilor ca prin listarea pe piata de capital vor obtine capitalul de care au nevoie, lipsa interesului din partea mediului privat si a unor exemple de succes.

"Vorbim de un context nefavorabil in care nu orice companie se poate finanta prin bursa, si cred ca am vazut acest lucru in 2010. Mai departe, exista inca diferente intre evaluarea curenta a companiilor, scazuta din cauza crizei, si evaluarea pe care o estimeaza antreprenorii si proprietarii de companii. In fine, lipsa de educatie bursiera a managerilor potentialilor emitenti, dar si eforturile slabe ale brokerilor in promovarea finantarilor prin bursa, sunt alte cauze importante", spune seful Intercapital Invest.

Cu toate acestea, toti cred ca in anii care vin vom asista la mai multe listari si oferte publice initiale.

Pragul la SIF nu a fost eliminat nici in acest an

Totodata, Mihai Chisu arata ca un eveniment indelung asteptat si care nu s-a concretizat nici in acest an a fost eliminarea pragului la SIF, "demonstrand ca si in acest an s-a perpetuat o mentalitate gresita si restrictiva in randul celor care ar trebui sa ofere exemple de inteligenta".

"Dar in sine acest an ne-a demonstrat ca nu mai putem continua in acest ritm si ca inovatia si alinierea la standardele moderne de tranzactionare sunt singurele elemente care pot readuce bursa in sfera de interes", a mai precizat el.

Conform datelor de inchidere din ultima sedinta de tranzactionare din acest an, BET-C, indicele compozit al BVB, a crescut in 2010 cu 14,60%, pana la 3.111,17 puncte, iar indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, s-a apreciat cu 12,32%, la 5.268,61 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a pierdut 7,97%, ajungand la 21.980,58 puncte. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri listate la BVB, a urcat cu doar 1,87%, la 470,61 puncte, iar BET-NG, indicele care reflecta evolutia companiilor energetice, a avansat cu 29,49%, pana la 771,97 puncte. La nivelul capitalizarii, bursa a crescut cu 27,87%, valoarea de piata a companiilor urcand de la 80,07 miliarde de lei in 2009 la 102,39 miliarde de lei.