Pietele europene au incheiat saptamana in crestere, corectiile de la finalul zilei nereusind sa elimine avansul realizat in restul sesiunii de tranzactionare. Principala stire macroeconomica pozitiva a zilei, care a contribuit semnificativ la optimismul investitorilor, a fost legata de cresterea peste asteptari a increderii din mediul de afaceri german.

Indicele publicat de institutul Ifo pentru reprezentarea mediului de afaceri german a avansat in ianuarie la cel mai ridicat nivel de la inceperea publicarii statisticilor pentru Germania reunificata in 1991.

Indicele reprezentand increderea din mediul de afaceri a avansat pana la 110.3 de la 109.8 in decembrie (valoare revizuita de la 109.9), depasind asteptarile de evolutie stationara ale analistilor; indicele reprezentand opinia pentru conditiile economice actuale a coborat la 112.8 de la 112.9 (asteptari de crestere la 113.2), in timp ce indicele asteptarilor pentru perioada urmatoare a avansat la 107.8 de la 106.8 in decembrie.

Vanzarile retail din Marea Britanie au suferit in decembrie cea mai mare scadere lunara inregistrata pentru aceasta luna, declinul de -0.8% depasind asteptarile de -0.2%.