La Bursa din Sibiu, cea de-a doua sedinta a saptamanii a coincis cu revenirea apetitului pentru speculatii, astfel ca volumul transferurilor a crescut semnificativ fata de ziua de luni. La ora 17.30, numarul contractelor incheiate era de aproape 5000, de peste doua ori mai mult comparativ cu prima sesiune a saptamanii. Valoarea tranzactiilor se situa, la aceeasi ora, la 14,5 milioane lei.

Motorul cresterii volumului a fost derivatul pe actiunile SIF5 Oltenia, acest fapt datorandu-se amplificarii ritmului de tranzactionare pe fondul extinderii culoarelor de pret dintre cotatiile minime si maxime, indeosebi pe scadenta martie. Speculatorii pe cumparare au avut parte de o sedinta favorabila, pretul DESIF5 corelandu-se cu directia urmata de actiunea SIF5 pe piata suport. Tendinta pozitiva s-a observat inca de la deschidere, maximul pe scadenta martie fiind atins in jurul orei pranzului, moment dupa care cresterile s-au mai temperat. La ora 17.30, cotatiile DESIF5 cresteau pe toate scadentele.

Pentru scadenta martie se observa un plus de 0,93%, in timp ce pe iunie cresterea era de 1,58%. Pentru septembrie DESIF5 se apreciau cu 2,58% iar pentru decembrie cu 1,60%. Numarul total al contractelor DESIF5 era, la ora mentionata, de peste 4000, derivatul in discutie mentinandu-se cel mai lichid de pe piata, schimburile totalizand 4,05 milioane de actiuni SIF5 (un contract futures DESIF5 este egal cu 1.000 de actiuni).

Pe segmentul indicilor, culoarele de pret au fost mai reduse, observandu-se variatii mixte. Indicii burselor din Londra si Italia au inregistrat mici variatii negative iar cotatia futures a indicelui DJIA din SUA crestea modest pe fondul ridicarii ratei de dobanda cheie in China, masura luata de autoritati in vederea combaterii inflatiei. Conform Bloomberg, guvernul chinez a crescut rata de dobanda cheie pentru a treia oara de la mijlocul lui octombrie pana in prezent. Pe piata sibiana, indicele DJIA scadea la ora 17.30 cu 10 puncte pe scadenta martie 2011, iar pe scadenta iunie se aprecia cu 60 puncte. La aceeasi ora se inregistrau tranzactii si pe scadenta septembrie indicele inregistrand un plus de 6 puncte in timp ce pentru decembrie, indicele avansa cu 25 puncte.

A doua sedinta a saptamanii a adus ceva mai multa activitate si pe derivatele pe actiunile Fondul Proprietatea in conditiile evolutiei pe plus a cotatiilor. Participantii au estimat o evolutie pozitiva a pretului pe scadenta martie, cotatia situandu-se la 0,645 lei/actiune, in crestere cu 0,8%. Si pentru iunie volumul a crescut iar cotatia DEFPR valora 0,65 lei/actiune, in plus cu 1,25%. De asemenea, si numarul pozitiilor deschise pe derivatele Fondul Proprietatea si-a reluat tendinta de crestere.

Pe piata aurului s-a mizat pe crestere, in contextul in care metalul pretios dadea semne de revenire pe plus pentru prima data in trei zile la New York, pe fondul speculatiilor ca cererea va spori pe masura ce dolarul se va opri din cresterea abrupta. Pe piata de la Sibiu, aurul se aprecia la ora 17.30 cu 15,1 dolari/uncie pe scadenta februarie 2011.

Pe segmentul spot, investitorii au continuat sa tranzactioneze actiunile Prodplast Imobiliare, dar la un ritm mult mai redus comparativ cu ziua de luni. Pana la ora 17.30 volumul de transfer era de doar 1277 actiuni PPLI, cotatia unei actiuni depreciindu-se destul de agresiv, cu 60 bani, pana la 3,60 lei. Un volum ceva mai mare, cifrat la 6000 actiuni, s-a inregistrat pe titlurile Sibex, care s-au depreciat cu 6 bani anuland cresterea din sedinta precedenta si revenind la 1,39 lei/titlu.