La Bursa din Sibiu, cu o zi inainte de finalul saptamanii, cotatiile futures ale celor mai lichide produse s-au depreciat, evolutia fiind una sub influenta scaderilor de pe bursele europene si a stirilor din piata muncii din SUA, in partea a doua a zilei. Acest climat a tinut investitorii in expectativa, volumul de transfer situandu-se, la ora 17.15, la putin peste 1.700 contracte cu o valoare de aproape 5 milioane de lei.

Pe segmentul financiar, DESIF5 au evoluat in ton cu directia din piata suport unde actiunea SIF5 s-a devalorizat. Speculatorii au preferat scadenta scurta (martie) pentru strategii, schimband echivalentul a 1,2 milioane de actiuni ale emitentului. La ora 17.15 cotatia DESIF5 martie se deprecia cu 2,24%. Conform culoarului de pret de 44,5 puncte dintre minimul si maximul zilei, vanzatorii DESIF5 au putut obtine pe scadenta mentionata, un randament intra-day de pana la 23%. Pentru scadenta iunie, DESIF5 scadea cu 2,11% in timp ce pentru septembrie si decembrie cotatiile se ieftineau cu 1,36 si 1,98%.

Pentru derivatele pe actiunile Fondul Proprietatea ziua a inceput in mod optimist, cu cresteri, care insa nu au avut forta sa se impuna si, pe fondul presiunii la vanzare, scaderile au reaparut continuandu-se directia de miercuri. Nivelul acestora a fost unul in urcare, astfel ca la ora 17.15 cotatia DEFPR martie pierdea 2,89%, valorand 0,5750 lei iar a DEFPR iunie 3,07%, ajungand la 0,6 lei. Numarul contractelor incheiate pe ambele termene era de 189. Continuarea scaderilor readuce in atentia investitorilor oportunitatea aplicarii de strategii de hedging de portofoliu prin tranzactionarea contractelor futures Fondul Proprietatea la Sibiu, existand participanti la piata care au apelat deja la aceasta solutie, dovada ca numarul pozitiilor futures DEFPR a crescut constant de la lansare lor", a declarat un broker.

Pe segmentul indici, investitorii au fost prudenti, volumul contractelor futures pe Dow Jones fiind mai redus ca de obicei. Pe scadenta martie tendinta dominanta a fost una negativa, investitorii corelandu-se cu directia pretului futures al DJ din SUA, care a indicat scaderi. Dupa ora 16.30 s-a observat o temperare a scaderii cotatiei DEDJIA_RON martie. Pe piata americana au fost publicate noi date din economie. Este vorba despre indicatorul lunar CPI (evolutia preturilor de consum) care a crescut in ianuarie cu 0.4%, peste prognoza de 0.3% data de specialisti, respectiv de numarul de cereri de ajutor de somaj.

Numarul de persoane care au depus cereri pentru asigurarea de somaj, pentru prima data in timpul saptamanii trecute, a ajuns la 410.000, peste estimarea de 401 000, la o saptamana dupa ce scazuse la cel mai scazut nivel din aproape trei ani. Desi in crestere, cererile de somaj sunt mult sub varful de 651.000 din martie 2009, cand economia americana era intr-o recesiune severa. Mai mult, orice nivel situat sub 425.000, este considerat ca un semnal de cresterea modesta a locurilor de munca, fiind insa necesar sa scada sub 375.000 pentru a indica o crestere semnificativa a angajarilor si implicit o scadere semnificativa si constanta a ratei somajului. La Sibex, cotatia DEDJIA_RON martie 2011 se deprecia cu doar 4 puncte, conform datelor din piata de la ora 17.15. In schimb, pentru iunie, se observa o crestere modesta de 4 puncte pe un volum mic.

Si pe piata aurului volumul a fost redus, desi pretul metalului galben a crescut. Pe plan extern, aurul a inregistrat aprecieri, pe fondul speculatiilor ca o crestere a preturilor de consum va conduce la o amplificare a cererii de metal pretios. Indicele preturilor de consum a crescut in Ianuarie in SUA, in timp ce Marea Britanie a inregistrat, luna precedenta, cel mai mare nivel din ultimele 26 luni. La Sibex, pe scadenta februarie cotatia SIBGOLD_RON crestea cu 6,4 dolari iar pe scadenta aprilie cu numai 0,9 dolari.