La Sibex, in penultima sedinta a saptamanii, investitorii au fost prudenti in prima parte a zilei, pentru ca apoi, in cea de a doua, ritmul tranzactiilor sa creasca. Sedinta s-a deschis cu cresteri dar, pe fondul influentei exercitate de pietele externe, preturile au intrat pe minus inspre ora pranzului. La ora 17:30, numarul contractelor incheiate era de peste 3.100, cu o valoare de 20 milioane de lei.

Pentru a treia sedinta la rand jucatorii au tranzactionat paritatea euro/dolar, denominata in lei. Dupa ce marti si miercuri euro a crescut fata de dolar, in ton cu evolutia de pe pietele externe, unde moneda europeana a atins miercuri cel mai ridicat nivel fata de dolar dupa decembrie 2009, de aceasta data moneda unica s-a depreciat fata de cea americana.

Acesta evolutie a venit tot sub influenta directa de pe plan extern, euro coborand fata de dolar si yen dupa ce Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene a declarat ca "inflatia va fi urmarita indeaproape", semnalizand faptul ca institutia pe care o conduce ar putea astepta pana dupa luna iunie pentru a ridica din nou rata dobanzii de referinta. Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi dobanda de politica monetara la 1,25%, nivel stabilit in luna aprilie, in incercarea de a limita presiunile inflationiste. La Sibex, numarul contractelor EUR/USD_RON realizate pana la ora 17:30 era de 64, moneda unica depreciindu-se cu 1,57% si valorand 1,4632 dolari.

Pe segmentul indicilor, investitorii au tranzactionat, pana la ora 17:30, un numar de 1.350 contracte DEDJIA_RON, pe fondul unei evolutii pe scadere a pretului futures al Dow Jones, conturata indeosebi dupa pranz. Cel mai urmarit indice din lume se afla pe scadere in prima ora de tranzactionare de la NYSE, ca efect al stirilor economice. In SUA, raportul saptamanal al departamentului muncii privind evolutia somajului a indicat o crestere a cererilor de ajutor de somaj pana la cel mai inalt nivel din ultimele 8 luni. Numarul persoanelor care au completat cereri de ajutor de somaj pentru prima data saptamana precedenta a crescut cu 43.000, pana la un nivel ajustat sezonier de 474.000, in ciuda faptului ca analistii asteptau o scadere la 415.000. De asemenea, cresterea productivitatii a scazut in primul trimestru, aceste elemente intunecand perspectivele unei economii care se lupta pentru revenire. La SIBEX, indicele DJIA scadea la ora 17:30 cu 66 puncte pe scadenta iunie, in timp ce pe scadenta septembrie se deprecia cu 43 puncte. Pe scadenta decembrie 2011 indicele american se diminua cu 10 puncte.

Derivatele pe actiunile SIF5 erau cele mai lichide, cu 1.700 contracte incheiate pana la ora 17:30. In ceea ce priveste cotatiile, s-a mizat pe scaderi pentru toate scadentele. Scadenta iunie a fost, ca de obicei, orizontul investitional favorit al speculatorilor, atragand cea mai mare parte a transferurilor. La ora 17:30 cotatia DESIF5 iunie pierdea 0,33%. Pentru septembrie DESIF5 se ieftineau cu 0,98% iar pentru decembrie 2011 cu 1,03%.

Pe segmentul derivatelor pe marfuri, pretul futures al aurului a continuat sa scada, in ton cu evolutie internationala. Pentru iunie, uncia se deprecia, la ora 17:30 cu 9,1 dolari. De asemenea si pretul petrolului scadea pe acelasi termen cu 4 dolari, dar pe un volum mic. Petrolul a scazut pentru a patra zi la New York, cel mai lung sir de depreciere din ultimele opt saptamani, ca urmare a scaderii cererii de benzina, fapt considerat un semn al incetinirii cresterii economice in SUA.

In piata derivatelor valutare, euro se afla usor pe plus fata de leu pe scadenta iunie, pe un volum mic.