La Sibex, cotatiile celor mai lichide derivate au date semne de revenire marti, in contextul in care, pe plan extern, bursele au recuperat din pierderile din ziua precedenta, cauzate de cresterea ingrijorarilor privind datoriile tarilor din zona euro, a anuntat institutia sibiana. Directia preturilor derivatelor nu a fost insa doar 'verde', existand produse si scadente pentru care cotatiile s-au depreciat. In aceste conditii, numarul contractelor incheiate de investitori se ridica, cu o ora si jumatate inaintea inchiderii, la 2700, valoarea tranzactiilor fiind de 20 milioane lei.

Tendinta cea mai evidenta de crestere s-a inregistrat pe segmentul indici, unde pretul futures al Dow Jones de la Sibex a deschis ziua pe plus si si-a mentinut evolutia pozitiva in tot restul zilei. Revenirea pe plus a celui mai urmarit indice din lume a fost sugerata si pe piata futures din SUA, unde, de asemenea, s-au inregistrat cresteri, indicandu-se o deschidere pe plus si la NYSE, confirmata de evolutia din prima ora a sedintei bursei americane. Peste ocean, investitorii se aflau in asteptarea unor noi date din economie, mai exact din sectorul imobiliar, urmand sa fie anuntata evolutia vanzarilor de locuinte din luna precedenta.

Vanzarile caselor au crescut in mod neasteptat in Aprilie, pentru a doua luna la rand, a aratat raportul guvernamental american de marti. Departamentul de Stat din SUA a indicat faptul ca vanzarile de case au crescut cu 7,3% atingand cel mai inalt nivel din decembrie 2010. La Sibex, cotatiile Dow Jones erau corelate cu piata americana, observandu-se cresteri. Astfel, pe scadenta iunie, cotatia DEDJIA_RON castiga 37 puncte iar pe septembrie 27 puncte. Pentru finalul anului (scadenta decembrie), Dow Jones castiga 36 puncte. Numarul contractelor DEDJIA_RON era de 1122.

Pe segmentul financiar participantii au preferat, ca de obicei, simbolul DESIF5, cu circa 1200 de contracte realizate pana la ora 17.30. Cotatiile DESIF5 au variat in ambele sensuri, sugerand lipsa conturarii unei directii clare, in conditiile in care ingrijorarile fata de criza datoriilor din Europa raman ridicate, mai ales dupa ce principalul partidul de opozitie din Grecia a declarat ca nu a sprijinit guvernul pentru noile masuri de austeritate. Guvernul grec a aprobat un plan de reduceri bugetare de 6 miliarde de euro pentru a castiga ajutor suplimentar. Totodata, Fitch a redus luni la negativ perspectiva de rating de credit a Belgiei. La Sibiu, pretul futures al SIF5 castiga 0,27% pe scadenta iunie si pierdea 0,35% pe septembrie. Pentru decembrie 2011 pretul se afla in stationare iar pentru martie 2012 se observa o scadere de 3,57%, date valabile la ora 17,30. Pe piata suport, actiunea SIF5 a inchis cu o variatie zero.

In sectorul derivatelor valutare participantii au preferat paritatea euro/dolar, denominata in lei, pentru care, la ora 17.30 se inregistrau 243 de contracte. Pe pietele externe euro a revenit pe plus fata de moneda americana, dupa ce luni a scazut sub pragul de 1,4 lei. Moneda euro a crescut fata de dolar pentru prima data in trei zile, ca urmare a faptului ca increderea mediului de afaceri german a ramas, in mod neasteptat, aproape de un nivel record in luna mai, alimentand pariurile ca Banca Centrala Europeana va relua cresterea costurilor indatorarii, chiar daca criza datoriilor se intensifica. La Sibex, miza s-a pus pe un euro mai puternic, moneda unica apreciindu-se cu 0,47% fata de dolar.

S-au inregistrat tranzactii si pe derivatele euro/leu, moneda nationala fiind in usor avantaj. Pe fondul unei piete interbancare calme, fara variatii de amploare, BNR a afisat un curs al euro in scadere cu doar 0,07% fata de sedinta de luni. Si la Sibiu, derivatul ce urmareste evolutia euro/leu a inregistrat miscari marginale, cotata scazand cu doar 0,08% pentru finalul lunii iunie si cu 0,02% pentru scadenta septembrie, conform preturilor de la ora 17.30.

In piata derivatelor pe marfuri, pretul unciei de aur a revenit la randul sau pe crestere, acumuland 18,4 USD, dupa ce metalul galben a dat semne de crestere la Londra si New-York pentru a treia zi la rand, criza datoriilor din Europa fiind elementul care a amplificat, ca de fiecare data in ultimul timp, cresterea cererii de metal nobil, ca plasament de protectie. In acelasi timp previziunile Goldman Sachs Group Inc. si Morgan Stanley privind pretul petrolului au urcat cu 20%, semnalizand o perspectiva de crestere pentru marfuri.