Principalele piete bursiere europene au fost foarte "nervoase" in prima parte a sedintei de luni, investitorii osciland intre speranta, datorita interventiei pe piata obligatiunilor a Bancii Centrale Europene, si teama cu privire la economia globala, ca urmare a deteriorarii ratingului SUA, transmite AFP.

Dupa o deschidere in scadere, majoritatea pietelor europene au intrat in teritoriu pozitiv dupa primele tranzactii ale zilei, ceea ce parea sa arate ca actiunile anuntate de liderii G7 si Banca Centrala Europeana au puterea de a evita panica.

Ulterior, indicii bursieri au revenit pe rosu, iar la ora 9:30 GMT Bursa din Paris pierdea 1,83%, iar cele din Frankfurt si Londra coborau cu 2,25%, respectiv 0,34%.

La randul lor, pietele din Madrid si Milano, care au deschis pe plus dupa ce BCE a anuntat ca va interveni pe piata obligatiunilor, inregistrau scaderi de 0,15%, respectiv 0,48%.

Bursele asiatice au inregistrat pierderi importante in sedinta de tranzactionare de luni, in pofida anuntului liderilor G7, care s-au angajat sa intreprinda actiuni coordonate pentru a asigura lichiditate si pentru a sprijini functionarea pietei financiare, stabilitatea financiara si cresterea economica.

  • Bursa de la Tokyo a scazut cu 2,18%, dupa ce in deschidere cobora cu 1,40%
  • Bursa de Valori de la Hong Kong a pierdut 2,17%, dupa ce in deschidere afisase -2,57%
  • Indicele princiapl al bursei din Coreea de Sud a inchis cu o pierdere de 3,8%, dupa ce pe parcursul sedintei a inregistrat si scaderi de aproape 7%
  • Bursa din Shanghai a scazut cu 3,79%

AFP scrie ca colapsul pietelor a fost probabil impiedicat de interventia liderilor G7. Cu putin timp inainde de deschiderea burselor asiatice, ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din tarile G7 s-au angajat sa intreprinda actiuni coordonate pentru a asigura lichiditate si pentru a sprijini functionarea pietei financiare, stabilitatea financiara si cresterea economica.