Pe fondul unei rate a somajului care a atins 10% in aceasta saptamana, multi tineri italieni se orienteaza spre profesia de cioban, relateaza The Telegraph.

Desi in mod obisnuit aceasta profesie pare destinata persoanelor in varsta, in ultimul timp a atras 3.000 de tineri italieni, conform asociatiei agricole Coldiretti.

Acestia aleg o viata simpla, in aer liber, dupa ce aspiratiile de a deveni doctori, avocati sau ingineri au fost zadarnicite de lipsa cresterii economice din Italia, care a fost dur afectata de masurile de austeritate.

Davide Bortoluzzi, 25 de ani, are o diploma de topograf de la un institut tehnic, dar nu a putut sa-si gaseasca un loc de munca, astfel incat in prezent supravegheaza o turma de 400 de oi in regiunea muntoasa a Dolomitilor, in nordul Italiei.

"Sunt bucuros de alegerea pe care am facut-o", a spus acesta. "Am inceput urmarind alti ciobani si invatand lucrurile de baza de la acestia. Nu a fost usor. Insa, din zi in zi, am progresat fara sa ma las prada descurajarii, muncind uneori in ploaia torentiala, alteori sub soarele arzator".

Coldiretti a precizat ca acest aflux neasteptat de pastori sub 35 de ani a ajutat la reintinerirea agriculturii italiene, care devenise rezervata fermierilor batrani.

"In aproximativ 80% dintre cazuri, tinerii pastori au introdus tehnici mai avansate de crestere a animalelor si au imbunatatit calitatea carnii, blanii si a branzei pe care le produc", a mentionat Coldiretti, intr-un raport.