Activitatea din industria prelucratoare si comertul cu amanuntul va avea o crestere moderata in perioada septembrie-noiembrie, in vreme ce in servicii se intrevede o relativa stabilitate, iar in constructii o scadere moderata, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). De asemenea, acestia estimeaza ca in perioada urmatoare preturile vor creste in toate sectoarele economice.

Productia din industria prelucratoare va creste usor in perioada urmatoare

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +8%), in vreme ce numarul salariatilor se va mentine stabil (sold conjunctural -1%). Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de crestere a productiei peste media sectorului: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (sold conjunctural +37%), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +23%) si fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (sold conjunctural +15%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

Activitatea din constructii se va reduce in urmatoarele trei luni, insa preturile vor creste

In constructii, in urmatoarele trei luni se va inregistra o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -15%), a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -17%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -12%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +6%).

Vanzarile de marfuri vor creste in comertul cu amanuntul

In septembrie, managerii din sectorul comertului cu amanuntul au estimat o crestere moderata a activitatii economice in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +15%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold

conjunctural +12%). Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, cresterea numarului de salariati (sold conjunctural +6%) si a volumului comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri (sold conjunctural +10%).

In ceea ce priveste preturile de vanzare cu amanuntul, managerii societatilor comerciale estimeaza cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +19%).

Numarul salariatilor se va reduce in sectorul serviciilor

Conform estimarilor din luna septembrie, cifra de afaceriva fi stabila in urmatoarele trei luni in sectorul serviciilor (sold conjunctural -1%), iar numarul de salariati va scadea (sold conjunctural -7%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +10%).

Aceste rezultate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare, constructiilor, comertului cu amanuntul si serviciilor.