Comisia Europeana ridica semne de intrebare fata de licitatiile pentru autostrazile Nadlac - Arad si Orastie - Sibiu

de Red. Economic     HotNews.ro
Joi, 3 noiembrie 2011, 18:24 Economie | Companii


Comisia Europeana (CE) si-a exprimat, intr-o scrisoare adresata autoritatilor romane la 20 octombrie 2011, "unele ingrijorari legate de calitatea rezultatelor competitiei" pentru construirea autostrazilor Nadlac - Arad si Orastie - Sibiu. Reprezentantii CE au furnizat aceasta informatie pentru HotNews.ro, care a cerut clarificari legate de o afirmatie a presedintelui Basescu. Autostrada Nadlac - Arad este un proiect promovat de primarul Aradului, Gheorghe Falca, finul lui Traian Basescu.

Basescu a spus joi dimineata ca a primit o scrisoare din partea Comisiei Europene prin care institutia informeaza ca nu va mai finanta din bani europeni un proiect privind constructia unui tronson de autostrada deoarece castigatorul licitatiei a fost desemnat de catre o instanta judecatoreasca.

Reprezentantii CE au mai spus, in raspunsul pentru HotNews.ro, ca Bruxelles-ul nu a conditionat niciodata finantarea unui proiect de faptul ca unele proceduri de achizitii sint contestate in justitie sau de faptul ca rezultatul final este decis de justitie.

In ceea ce priveste autostrazile Nadlac - Arad si Orastie - Sibiu, Comisia Europeana arata ca si finantarea acestora a fost aprobata, in ciuda semnelor de intrebare ridicate de modul cum au fost organizate si cistigate licitatiile.

Comisia Europeana a emis in septembrie deciziile prin care sunt aprobate finantarile pentru constructia autostrazilor Nadlac-Arad si Orastie-Sibiu de pe Coridorul IV pan-european, informeaza Ministerul Transporturilor. Contributia din fonduri europene nerambursabile pentru cele doua obiective este de 724 milioane euro pentru perioada 2011- 2013.

Autostrada Nadlac - Arad

Autostrada Nadlac - Arad, un proiect promovat de primarul aradean Gheorghe Falca, a fost impartita in doua tronsoane. Castigatorii sint:

Autostrada Nadlac - Arad Lot 1: km 0+000- km 22+218, contract de proiectare si executie in valoare de 115.8 milioane euro (inclusiv TVA) incheiat cu Asocierea Romstrade - Monteadriano Engenharia e Construcao - Donep Construct. Proiectul cuprinde constructia a 22,18 km de drum cu profil de autostrada, a 5 poduri, 6 pasaje, 16 podete si a unui nod rutier.

Autostrada Nadlac - Arad Lot 2: km 22+218- km 33+882, contract de proiectare si executie in valoare de 124.45 milioane euro (inclusiv TVA) incheiat cu ALPINE Bau GmbH. Proiectul cuprinde constructia a 16,98 km de drum cu profil de autostrada, a 3 poduri, 7 pasaje si a 2 noduri rutiere.

Autostrada Orastie - Sibiu:

Lotul 1 „Proiectare şi executie autostrada Orăştie-Sibiu km 0+000 – km 24+110” valoare estimată 814.120.578 lei, câştigător SC STRABAG SRL, valoare ofertă câştigătoare 551.041.792,37 lei

Lotul 2 „Proiectare si executie autostrada Orastie-Sibiu km 24+110 – km 43+855”, valoare estimată 707.991.358 lei, câştigător Asocierea Straco Grup SRL -  Studio Corona SRL Civil Engineering, valoare ofertă câştigătoare 377.780.208,81 lei

Pentru lotul 3 „Proiectare si executie autostrada Orastie-Sibiu km 43+855 – km 65+965”, contractul in valoare de 604.791.600 lei a fost semnat pe 20 mai cu Impregilo SpA.

Lotul 4 „Proiectare si executie autostrada Orastie-Sibiu km 65+965 – km 82+070” valoare estimată 652.860.542 lei, câştigător Asocierea Astaldi SpA – Euroconstruct Trading '98 SRL – Astalrom SA, valoare ofertă câştigătoare 484.839.529,89 lei


Multe contestatii

Rezultatele initiale la aceste licitatii au fost contestate de mai multi participanti la concurs, dupa cum a scris HotNews.ro la vremea respectiva.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9410 vizualizari

 • -7 (45 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 3 noiembrie 2011, 18:40)

  Erasm [anonim]

  • +3 (5 voturi)    
   de ce ti-ar da minusuri (Vineri, 4 noiembrie 2011, 7:04)

   rugantino [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

   eh na, si tu acum, vin postacii lu' Basescu..daca n-aveai dreptate iti dadeau minusuri.. :))
 • +2 (26 voturi)    
  ??? (Joi, 3 noiembrie 2011, 18:42)

  johnny [anonim]

  Acuma evit sa exprim prea des opinii transante de spre presedinte. Am mai facut-o o data, cand a vorbit despre rege. Am afirmat ca a vorbit prostii.
  Ma tem ca, raportat la cele spuse de Comisie, si ultimele lui afirmatii par aberante.
  Din cate stiu, nu justitia "organizeaza" licitatii, deci suspiciunile Comisiei ii vizeaza chiar pe renumitii specialisti.
  • +12 (30 voturi)    
   NU, DOMNULE JOHNNY (Joi, 3 noiembrie 2011, 19:40)

   carat [utilizator] i-a raspuns lui johnny

   Nu justitia organizeaza licitatiile, dar contestatarii sunt cei ce apeleaza la justitie, iar in aceste cazuri, normal ca justitia, pe baza proiectelor si datelor furnizate de fiecare parte hotaraste, in colaborare cu experti pe domeniu, cine are dreptate si cine nu. A devenit o moda ca in Romanica majoritatea licitatiilor sa fie contestate de catre tot felul de neispraviti, care, participa in licitatii cu proiecte si documentatii incomplecte sau foarte proaste din toate punctele de vedere si care pierd licitatiile pe motive foarte bine intemeiate, dar care apoi, frustrati, sa apeleze la justitie, in felul acesta amanand (de multe ori cu anii) orice executie a vreunui proiect, pana la finalizarea tuturor proceselor ( cu recursuri si recursuri si tot dichisul). Dar se intampla si ca licitatiile sa fie grav avariate, iar contestatarii sa castige procesele pe buna dreptate. Insa jmecheria, spaga, avaritia si necinstea sunt atat de bine inradacinate la noi, incat, cu justitia noastra, -vorbind la modul general al perceptiei despre justitie- impreuna cu *corectitudinea* noastra, a cetatenilor majoritari, vom inainta in progres si prosperitate facand cinci pasi inapoi si unul inainte (adica la calendele grecesti).
   • +4 (6 voturi)    
    mai ! (Joi, 3 noiembrie 2011, 22:32)

    scortosul [anonim] i-a raspuns lui carat

    Cu proiectul vine finantatorul !!! La liciatatii vin constructorii pe baza proiectelor elaborate de catre proiectantii finantatorului ( ca el stie ce vrea si isi impune in faza de proiectare ce vrea ca pe banii lui face ce vrea el )) Probleme sunt cu criteriile de participare si evaluare a ofertelor !! Aici e BUBA , aici unde se impun tot felu de criterii punctuale ce nu au nimic cu executia si se pregateste tot pentru amici si pretenari !! Mai nou pretenarii sunt din Spania si Italia unde romanii si-au gasit taot felu de "amici" pe care sub indrumarea politrucilor incearca sa profite de lacomia tipic romaneasca !!!
    • +2 (4 voturi)    
     MAI SCORTOSULE (Vineri, 4 noiembrie 2011, 0:35)

     carat [utilizator] i-a raspuns lui scortosul

     Partial ai dreptate, dar proiectantii si constructorii nu sunt ai finantatorului. Poate participa cu proiecte la licitatie oricine vrea, chiar si tu. Normal ca beneficiarul (finantatorul) spune tuturor interesatilor de participare la licitatie care ii sunt cerintele, iar proiectele trebuie sa tina seama de ce vrea beneficiarul. (de ex. vreau sa-mi fac o casa. Dar eu spun proiectantilor ca o vreau doar pe parter cu 4 camere, sau vreau parter si 3 nivele, fiecare nivel cu cate minim 3 camere, cu suprafata de, pe un teren in panta sau poate pe un teren mlastinos... etc. etc). La licitatie, finantatorul alege proiectul care-i indeplineste toate conditiile (sau cat mai multe posibil) de pret, fezabilitate, garantii, dotari etc. Acum intr-adevar incepe jmecheria: - sau finantatorul alege o firma preferata (amici, parteneri) si nu cel mai bun proiect, iar in aceste conditii cel ce se simte nedreptatit se poate adresa justitiei si sa demonstreze acest lucru, dar exista si varianta ca finantatorul sa aleaga corect, dar un perdant *nesimtit*, in ideea ca mituieste justitia pentru a obtine el lucrarea, apeleaza la ea in speranta modificarii deciziei finantatorului si obtinerii licitatiei pe cai ilegale.Toate acestea sunt posibile numai cand e vorba de bani de la buget, adica finantatorul (beneficiarul) este statul. Un beneficiar privat plateste cat vrea si cui vrea, nimeni nu-l poate impiedica sa faca cu banii lui ce vrea.
    • +2 (2 voturi)    
     RASP (Vineri, 4 noiembrie 2011, 7:48)

     ionescu [anonim] i-a raspuns lui scortosul

     Nu de fiecare data finantatorul vine cu proiectul !. De FIDIC galben ati auzit ?
    • +1 (1 vot)    
     puncte de vedere (Vineri, 4 noiembrie 2011, 11:27)

     Florin [anonim] i-a raspuns lui scortosul

     Cele mai practicate contracte sunt de tip FIDIC rosu cu cantitati de lucrari si proiect elaborat de investitor si FIDIC galben cu stadii fizice si proiect elaborat de contractor.

     Problema din punctul de vedere al cetateanului este ca indiferent cine castiga sa-si faca treaba si sa termine proiectul de calitate si la timp. Nu-l intereseaza pe cetatean daca a castigat contractul firma prietenului primarului x sau a politicianului y.

     Dar punctul de vedere al constructorilor - ofertanti sigur e diferit. E foarte rau sa muncesti la o oferta un vagon de documente si sa vezi ca altul castiga. Fie pe bune fie cu pile. Apoi toti specialistii care au muncit la oferta isi iau salarii. Si patronul vrea eficacitate, adica oferte castigate. Nu 50 de licitatii la rand pierdute. E ca-n fotbal. Cu siguranta de vina e arbitru = comisia de licitatie. Altfel am fi castigat noi. Si atunci se apeleaza la instanta.

     Supararea asta e legata strict de licitatiile publice. Pe stat poti sa-l pacalesti. Toate contractele (acordurile contractuale) FIDIC incheiate contin clauze cu penalitati. Doar ca beneficiarul este indreptatit la acestea. Asadar nu-i obligatoriu sa le ceara. SI de regula nu le cer. Apoi apar cu siguranta lucrari suplimentare. Ca nu degeaba a prevazut consultantul bani in capitolul 5.3 - diverse si neprevazute din devizul general. Si daca dirigintii beneficiarului (inginerul de supervizare in termeni FIDIC) nu-s de acord cu calitatea sau cantitatea lucrarilor isi vor schimba optiunea sau vor fi schimbati. D'aia vor toti sa lucreze cu statul.
     • 0 (0 voturi)    
      un alt acelasi punct de vedere (Vineri, 4 noiembrie 2011, 16:07)

      Sorin [anonim] i-a raspuns lui Florin

      Am vazut cum se lucreaza cu ... statul ! Lasand la o parte ca mai mult se sta decat se lucreaza ( ba se mai si ... ia din motorina ) inginerul - daca o fi inginer - sef de santier nu este pe santier, proiect aprobat de U.E pentru un drum prin localitate fara canalizare (!!!) aceasta urmand a fi montata ulterior, panta drumului fiind data in sens invers, adica, atunci cand ploua, apa curge pe stratul de uzura unde nu sunt canale de scurgere - nu cred ca sunt cei din UE atat de nestiutori !!! Si multe alte nereguli - nu la mai descriu aici ca imi vine sa ma iau cu mainile de cap !!!
   • +1 (3 voturi)    
    Scurta explicatie (Joi, 3 noiembrie 2011, 23:53)

    johnny [anonim] i-a raspuns lui carat

    Cred ca trebuie sa-mi explic reactia cam vehementa. Pur si simplu traim in tara licitatiilor trucate. Stim toti ce fel de preturi platim pt drumuri. Stim toti ca aproape orice licitatie verificata de DNA se lasa cu arestari. Pai, in conditiile astea, cum sa elimini un filtru, indiferent de opinia despre judecatori?
    Nu e obligatoriu ca oricare magistrat sa fie corupt. Poate cade dosarul la unul in regula si vede ce au manarit aia pe la licitatie.
    Oricum, daca presedintele s-a plicitisit de contestatiile in instanta, ok, elimina din lege posibilitatea de contestatie la instanta si ia toti banii europeni, care-i problema?
    • 0 (2 voturi)    
     LUI JOHNNY (Vineri, 4 noiembrie 2011, 0:45)

     carat [utilizator] i-a raspuns lui johnny

     Nu am spus ca toti magistratii sunt corupti cum nu am spus ca noi toti ceilalti nu suntem corecti. Am spus (daca vrei sa recitesti) ca *justitia noastra, - vorbind LA MODUL GENERAL AL PERCEPTIEI despre justitie - IMPREUNA CU (ghilimele) CORECTITUDINEA NOASTRA (inchis ghilimelele) *..................
   • +1 (1 vot)    
    mda (Vineri, 4 noiembrie 2011, 7:08)

    rugantino [utilizator] i-a raspuns lui carat

    La "calendrele" grecesti opinia ta o sa fie "complect" personala
 • +13 (29 voturi)    
  Pentru politicienii romani cu creier (Joi, 3 noiembrie 2011, 18:59)

  Lucifer [anonim]

  Faceti dracului autostrada de la Nadlac la Giurgiu ca sa inceapa economia sa mearga!
  Sunt mii de TIR-uri care vor baga bani....in fine, daca nu veti intelege ca fara ruta de acces catre economii dezvoltate nu putem supravietui atunci faceti autostazi catre Moskva ( aviz PSD )!
  • +1 (3 voturi)    
   profund (Vineri, 4 noiembrie 2011, 7:16)

   rugantino [utilizator] i-a raspuns lui Lucifer

   wow, ce adanc.. daca nu sunteti cu noi, sunteti impotriva..cu regele si sleahta lui, Iliescu, Voiculescu, Ponta, Lord Voldemort, Sauron etc
 • +1 (33 voturi)    
  Aoleu... (Joi, 3 noiembrie 2011, 19:10)

  Gigi Kent [utilizator]

  ...sa inteleg ca tovarasul Basescu a mintit? Iar? Vai dar ce surpriza...

  Citeam dimineata afirmatiile acestuia si mai ca nu imi venea a crede ca Bruxelles-ul sugereaza limitarea rolului si imixtiunea in activitatea puterii judecatoresti in Romania. Si surpriza... chiar nu sugereaza asa ceva.
  • -7 (17 voturi)    
   DRAGA JIJIKENT (Joi, 3 noiembrie 2011, 19:45)

   carat [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Esti dus cu pluta. Orice incercare de a te lamuri cineva este inutila. Somn usor.
   • +7 (15 voturi)    
    ce bine merge masina de propaganda (Joi, 3 noiembrie 2011, 20:22)

    cosminrs [utilizator] i-a raspuns lui carat

    chiar atunci cand se dovedeste pe fata ca Basescu a mintit, oamenii sar cu minusuri si continua sa spuna ca de fapt a spus adevarul.
    E intuneric afara. Nu, e lumina. Penibil.
    • +2 (10 voturi)    
     unde'i sucaa (Joi, 3 noiembrie 2011, 22:19)

     justin [utilizator] i-a raspuns lui cosminrs

     Era mai devreme prin zona urland cat de rai "e" judecatorii. Ca e dictatura judecatorilor si alte aberatii de acest gen.
     Se pare ca acum nu mai e viteaz. Ramane doar cu minusurile fara argumente. Oricum, pe cine mai mira argumentarile postacilor portocalii verzui?
   • 0 (4 voturi)    
    Si cam (Vineri, 4 noiembrie 2011, 8:24)

    evoque [utilizator] i-a raspuns lui carat

    ce ai avea de lamurit? O minciuna grosolana?
    Demna de un personaj obsedat de frica justitiei.
    Se apropie sfarsitul de mandat si incepe gheara fricii sa ii stranga inima.
    Basescu are multi dusmani pentru ca a calcat pe multi in picioare( nu ca unii nu ar fi meritat) insa a distrus si oameni nevinovati.
    Dormi linistiti.
 • -1 (25 voturi)    
  adevarul... (Joi, 3 noiembrie 2011, 19:21)

  toma necredinciosul [anonim]

  nu mai incercati sa- gasiti justificari acolo, unde stim prea bine ca nu sunt:
  adevarul e simplu si evident: omul asta minte cum respira...
 • +3 (17 voturi)    
  Basescu vs Pinochio (Joi, 3 noiembrie 2011, 19:58)

  evoque [utilizator]

  Sau cine are nasu' mai lung.
  Citind cele de mai sus reiese o vrajeala demagogica tipic basesciana.
  Nu stiu de ce nu spune nimic domn' basescu de sectorul deva-orastie, unde castigator este Strabac cu Straco( aceasta din urma fiind firma pastorita de berceanu), care pe urma castiga un alt sector pe orastie sibiu.
  Dar ma rog cand sunt tunuri pdl-iste nu se pune.
 • +8 (8 voturi)    
  Hotnews schimba orientarea? (Joi, 3 noiembrie 2011, 20:12)

  Hotnews schimba orientarea? [anonim]

  Simtiti cumva un vant de schimbare in politica romaneasca? Scrisoare catre CE? Afirmatia de genul "finul lui Basescu"? Se intampla ceva.
 • -9 (9 voturi)    
  .. (Joi, 3 noiembrie 2011, 20:13)

  dragos234 [utilizator]

  astia de la UE parca intentionat inventeaza tot felul de subterfugii ca sa nu ne dea banii. e prea de tot.
 • +3 (13 voturi)    
  Am trait sa vad jurnalism in Romania (Joi, 3 noiembrie 2011, 20:56)

  CelalaltOvidiu [anonim]

  Da doamnelor si domnilor, o sursa se verifica. Ceea ce a facut Hotnews ar trebui sa fie o practica obisnuita in presa chiar si in conditiile in care este prins cu minciuna un presedinte de stat. Sau mai ales in acest caz.
  De altfel majoritatea romanilor nu se mai mira de demagogia presedintelui jucator. Sa ne ajute Dumnezeu sa-l schimbam sa ajunga si el sa raspunda de actele sale (a scapat de un proces chiar in 2004). Oricum nu cred ca o sa-l inghita nici un judecator :)
 • +7 (9 voturi)    
  dar pentru aur (Joi, 3 noiembrie 2011, 23:19)

  Georgica [anonim]

  dar pentru aurul rosia Montana nu ridica semne de intrebare ? cum e posibil 4% din aurul sa revina Romaniei si sa se mai si faca reclama la asta ?
 • -5 (5 voturi)    
  e dezgustator cum UE astia (Joi, 3 noiembrie 2011, 23:27)

  ad [anonim]

  se folosesc de atributii sa intervina in favoarea unor castigatori sau altii la contracte.
 • -3 (3 voturi)    
  va repeziti ca fata l maritat (Vineri, 4 noiembrie 2011, 9:52)

  mike [anonim]

  Mai intai sa va informati si apoi sa va dati cu parerea.
  Pe frinturi de informatii (stil de presa romanesc) nu poti emite o parere.
  Deci: Basescu a afirmat ca nu este rolul justitiei sa desemneze un castigator. Corect?
  La o contestatie , un judecator a stabilit el casigatorul.
  In al doilea rand , referitor la finantare. CE informeaza ca nu pune in discutie finantarile la proiectele deja finantate. Problema s-ar pune eventual la noile proicte unde CE va avea o dilema. Deci acesta este informatia corecta. Concluzie : Nu a mintit !
  • +1 (3 voturi)    
   pai... (Vineri, 4 noiembrie 2011, 10:58)

   catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui mike

   daca presedintele nu a mintit spune-mi si mie care instanta a stabilit judecatorul si care este acesta.. pot sa iti dau dreptate daca vii cu aceste date.. pana atunci, din experienta iti spun, se contesta licitatii iar judecatorii dau ca intemeiata sau nu contestatia, dispunand reluarea licitatiei... Ce au declarat cei de la Ue din nefericire pt domnul presedinte nu prea sunt in concordanta cu cele afirmate de dumnealui... iar daca se dovedeste ca presedintele a lucrat un pic scrisoarea este o ingerinta in actul de justitie caci domnia sa a folosit scrisoarea pt a ataca judecatorii, a-i pune la punct.
   • 0 (2 voturi)    
    revenire (Vineri, 4 noiembrie 2011, 12:24)

    catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui catalin_mattei

    a stabilit invingatorul si nu judecatorul


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by