Consiliul Concurentei a extins investigatia privind posibila intelegere intre unele companii de a participa cu oferte trucate la licitatiile organizate de Transgaz si Romgaz pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale si lucrari de modernizare si intretinere a instalatiilor aferente, la alte sase companii si trei noi licitatii, se arata intr-un comunicat al autoritatii.

In urma extinderii investigatiei, Consiliul Concurentei are acum in vedere 11 licitatii organizate de Transgaz si Romgaz si sunt suspectate 23 de companii.

"Asa cum am mai spus, la acest caz am colaborat cu DIICOT care ne-a furnizat noi indicii privind posibila implicare in trucarea licitatiilor si a altor sase companii alaturi de cele 17 suspectate initial. Daca aceste practici vor fi confirmate, vom sanctiona corespunzator companiile implicate, iar amenzile, dupa cum stiti, sunt mari si pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, asteptam companiile care doresc sa coopereze cu noi in cadrul programului de clementa si le putem oferi imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Cele sase companii suspectate de intelegeri anticoncurentiale, pentru care a fost extinsa investigatia, sunt Petroconst, Armax Gaz, Insta Grup, Zappa Electric, Industrial Montaj si Spoting S.A.

Valoarea totala a celor trei noi contracte incheiate de Transgaz si respectiv Romgaz cu companiile investigate este de aproximativ 30 milioane lei.

In urma extinderii investigatiei, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile si sucursalele Inspet SA, Condmag SA, Rominsta SRL, Cis Gaz SA, Moldocor SA, TMUCB Sucursala Targu Mures, Petroconst, Armax Gaz SA, Insta Grup, Zappa Electric, Industrial Montaj si Spoting SA. Documentele ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza autoritatii de concurenta.

Reamintim ca, in luna septembrie a acestui an, Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind o posibila intelegere intre 17 companii de a participa cu oferte trucate, individuale si in asociere, la opt licitatii organizate de Transgaz SA si Romgaz SA in perioada 2009 - 2011 pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale si lucrari de modernizare si intretinere a instalatiilor aferente.

Cele 17 companii investigate sunt: SC Condmag SA Brasov, SC Inspet SA Ploiesti, SC Moldocor SA Piatra Neamt, SC TMUCB SA Bucuresti, SC Fluent Gaz SRL Sancraiu de Mures, SC Rominsta SRL Cristesti, judetul Mures, SC CIS Gaz SA Santana de Mures, TD Williamson Belgia, SC Habau Pps Pipeline Systems SRL Ploiesti, SC Cala SA Targu Mures, SC Instaservice SRL Targu Mures, SC Amarad SA Arad, SC Gascop SRL Targu Mures, SC Posada MED SRL Medias, SC Petrostar SA Ploiesti, SC Syscom 18 SRL Bucuresti, SC Transelectric SRL Targu Mures.