Investigatia antitrust declansata de Comisia Europeana asupra unor mari companii de pe piata gazelor "nu acopera Romania". Cu toate acestea, "exista anumite aspecte care privesc si Romania, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, in cadrul unei conferinte "Focus Energetic". Chiritoiu a precizat ca nu poate spune care sunt aceste aspecte. "Privim foarte atenti la ceea ce face Comisia Europeana care a deschis o serie de investigatii asupra Gazprom si OMV", a afirmat presedintele Consiliului Concurentei.

Comisia Europeana a declansat in septembrie o investigatie antitrust, mai multe companii fiind suspectate de un comportament exclusivist, precum impartirea pietei, impiedicarea accesului la retele si stabilirea de preturi excesive. Printre companii aflate in vizor se numara Gazprom, OMV si RWE si E.ON Ruhrgas. Investigatia se desfasoara in 10 state din Europa Centrala si de Est.

Autoritatile de concurenta europene au efectuat in septembrie inspectii la 20 de locatii din zece state din Europa Centrala si de Est si au vizat inclusiv operatiunile Gazprom din Germania si Cehia. Printre companiile vizate de inspectiile autoritatilor de concurenta se numara si RWE, Eon si OMV.

Grupul Gazprom a confirmat ca sediile sale din Germania si Cehia au fost perchezitionate si a anuntat ca societatile pe care le controleaza vor face tot posibilul sa isi indeplineasca obligatiile contractuale si, in acelasi timp, sa sprijine actiunile oficialilor Comisiei Europene.

In cazul in care companiile vizate se fac vinovate de practici anticoncurentiale, ele risca amenzi cuprinse intre 10% si 30% din cifra de afaceri anuala.