Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Nicolas Sarkozy: Niciodata riscul de explozie a Europei nu a fost atat de mare. Daca vineri nu vom avea un acord, nu vom mai avea o a doua sansa

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy avertizat joi ca Europa nu va avea "o a doua sansa" daca nu va ajunge la un acord asupra reformei guvernantei economice, in cadrul summitului crucial care a luat startul aseara la Bruxelles. "Cu cat vom intarzia sa luam aceasta decizie, cu atat ea va fi mai costisitoare si mai putin eficienta (...) Daca vineri nu vom avea un acord, nu vom mai avea o a doua sansa", a spus presedintele Frantei cu cateva ore inainte de deschiderea summit-ului. El a reamintit ca Franta si Germania se pronunta in favoarea unui acord in cadrul celor 27 de tari ale Uniunii Europene, dar a repetat vointa celor doua tari de a semna, in caz de dificultati, un acord doar cu cele 17 state membre ale Zonei Euro. "Niciodata Europa nu a fost atat de necesara, niciodata ea nu a fost atat de mult in pericol. Niciodata riscul exploziei Europei nu a fost atat de mare", a avertizat Sarkozy. Franta si Germania sustin un proiect comun de revizuire a tratatelor europene, care intareste considerabil disciplina bugetara impusa statelor, care se desfasoara la Bruxelles.

Surse: Ministerul Finantelor are la dispozitie un fond de rezerva de 3 miliarde euro, bani pe care ii poate folosi daca Romania nu se poate finanta de pe piata

Ministerul roman al Finantelor are la dispozitie un fond de rezerva de trei miliarde de euro, bani care vor putea fi folositi daca Romania nu se va putea finanta de pe piata, sustin surse oficiale. Sursele citate au aratat ca sumele provin din banii primiti de la Uniunea Europeana si din emisiunea de obligatiuni in euro lansata in vara de Romania. Aceasta a mai precizat ca, in cazul in care finantarea de pe piata va fi dificila, aceste fonduri ar putea ajunge Romaniei intre 10 si 12 luni. In aceste conditii este putin probabil ca Romania sa apeleze la banii din acordul de tip preventiv incheiat cu FMI si Comisia Europeana.

BCE a redus dobanda de politica monetara la 1%. Previziunea de crestere a fost redusa puternic pentru 2012, la 0,3%

Banca Centrala Europeana a redus joi dobanda de politica monetara la 1%, fata de nivelul precedent de 1,25%, avand in vedere degradarea continua a conjuncturii din Zona Euro, in plina criza a datoriilor suverane. Cu cat dobanda de interventie a BCE este mai redusa, cu atat costul creditelor este mai mic favorizand, teoretic, sansele cresterii economice. Invers, o majorare a dobanzii de politica monetara permite teoretic o incetinire a cererii si evitarea unei supraincalziri generatoare de inflatie. BCE a revizuit in scadere puternica si estimarile de crestere ale Zonei Euro pentru anul viitor, la 0,3%, fata de previziunea initiala de 1,3%, din cauza "puternicii incertitudini legate de criza datoriilor".

Agentia Standard and Poor's plaseaza sub supraveghere ratingul "AAA" al UE si ameninta cu scaderea notelor principalelor banci din zona euro

Agentia de rating Standard & Poor's a plasat sub supraveghere ratingul de top "AAA" al Uniunii Europene, explicand ca finantarea din cadrul Uniunii ar putea fi afectata de criza datoriilor din zona euro. De asemenea, agentia a anuntat ca intentioneaza sa coboare ratingul mai multor banci importante din zona euro, in urma unei revizuiri ample a criteriilor pe care se bazeaza calificativele acordate de agentie. Printre bancile vizate se numara BNP Paribas, Societe General, Deutsche Bank, Commerzbank sau UniCredit. Agentia a plasat, marti, sub supraveghere negativa ratingul Fondului European de Stabilitate Financiara. In plus, Financial Times a scris ca ratingul de top AAA al Germaniei, Frantei, Austriei, Luxemburgului, Finlandei si Olandei ar urma sa fie plasat "sub supraveghere negativa", ceea ce ar inseamna ca ar putea fi redus in termen de 90 zile.

CFR Marfa nu va mai avea management privat. Compania va fi vanduta pana in toamna lui 2012

CFR Marfa nu va mai avea management privat. Guvernul şi FMI au convenit ca CFR Marfă să fie scoasă de pe lista companiilor care vor avea management privat şi sa fie vândută unui investitor strategic, într-un proces care să fie încheiat până la sfârşitul lunii octombrie 2012 şi în care să poată fi implicate BERD şi divizia de investiţii a Băncii Mondiale. Modificările au fost convenite în ultimele negocieri dintre Executiv şi Fondul Monetar Internaţional, din toamna acestui an, şi incluse în scrisoarea de intenţie.