O uzina de imbuteliere a Coca-Cola a fost temporar inchisa in nordul Chinei in urma unor informatii legate de prezenta clorului in sticle, potrivit unui comunicat al autoritatilor locale, citat de AFP.

Biroul de inspectie a calitatii produselor din provincia Shanxi (nord) a ordonat deschiderea unei anchete.

O "inspectie la fata locului, un test al produselor, examinarea probelor si discutiile cu personalul, precum si alte metode, au confirmat veridicitatea informatiilor din presa", potrivit administratiei locale.

Un purtator de cuvant al Coca-Cola a sustinut insa ca inchiderea temporara a uzinei nu a fost motivata de problemele de securitate alimentara sau de nivelul clorului din apa, ci de probleme invocate de inspectori.

"Nivelul de clor era usor sub normele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ale Statelor Unite, Uniunii Europene si Chinei pentru apa potabila", a spus acesta.

Clorul serveste la uciderea bacteriilor in timpul tratarii apei potabile, dar o concentratie prea mare poate fi periculoasa pentru sanatate.

Problemele constatate, a caror natura nu a fost precizata, "nu au afectat niciodata securitatea produselor noastre pe piata", spune Coca-Cola.

Potrivit agentiei China Noua, mici cantitati de clor au fost regasite in apa utilizata pentru bauturile gazoase, in februarie.

Un denunt anonim a alertat presa locala asupra contaminarii a noua loturi de produse.

Scandalurile alimentare sunt la ordinea zilei in China, unde opinia publica este din ce in ce mai sensibila la aceste aspecte.

Vanzarile Coca-Cola in China, care au reprezentat anul trecut 7% din vanzarile grupului in intreaga lume, sunt in crestere si societatea americana prevede investirea a patru miliarde de dolari in aceasta piata in intervalul 2012 - 2014.

Coca-Cola detine peste 40 de uzine de imbuteliere in China, unde lucreaza cu gigantul chinez al industriei alimentare Cofco si cu conglomeratul Hong Kong Swire Pacific.