Cele trei mari companii de telecomunicatii care isi desfasoara activitatea in Ungaria, Magyar Telekom, Telenor si Vodafone, s-au declarat a fi "socate" de noul impozit pe care Guvernul lui Viktor Orban intentioneaza sa il introduca, relateaza AFP citata de Mediafax.

"Magyar Telekom, Telenor si Vodafone sunt socate sa afle ca Guvernul a modificat proiectul privind impozitele pe apelurile telefonice", au declarat companiile intr-un comunicat facut public luni, la Budapesta.

"Dupa ce in timpul negocierilor prealabile, Guvernul a propus introducerea unei taxe de consum, aplicata consumatorilor, proiectul de lege depus Parlamentului vorbeste de un impozit care afecteaza serviciile de telecomunicatii, la care companiile de telecomunicatii fac obiectul", se mentiona in comunicat.

Acestea din urma "considera inacceptabila aceasta procedura care le-ar face sa suporte o noua taxa specifica".

In 2010, pentru a lupta impotriva deficitului bugetar, Premierul Viktor Orban a introdus o serie de taxe, supranumite "de criza", care se aplicau societatilor comerciale, de telecomunicatii si energetice, alaturi de impozitarea bancilor si institutiilor financiare.

In urma cu doua saptamani, Guvernul a adoptat un plan de rigoare - pentru a cobori deficitul public la o cota mai mica decat 3 la suta din PIB - in care a promis scaderea, in 2013, cu 50 la suta, urmata cu eliminarea, in 2014, a taxelor specifice.

Potrivit ultimelor informatii disponibile, aceste impozite vor fi inlocuite de noi taxe aplicate bancilor si societatilor de telecomunicatii.

Parlamentul va dezbate in viitorul apropiat aceste masuri fiscale.