Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a discutat luni cu Lyazzat Kiinov, presedintele companiei KazMunayGaz, despre problema recuperarii creantelor bugetare ale statului fata de Rompetrol Rafinare. In cadrul intalnirii "a fost convenita dinamizarea negocierilor, precum si crearea unui grup de lucru interministerial, compus din reprezentanti ai MECMA si MFP, si accelerarea dialogului cu noul management al grupului Rompetrol, desemnat recent de conducerea KazMunayGaz, care sa evalueze aceasta problematica", informeaza Ministerul Economiei.

De asemenea, KazMunayGaz a aratat ca vrea extinderea retelei de benzinarii sub brand Rompetrol in Romania, in paralel cu dezvoltarea de activitati de foraj si extractie de petrol. Partea romana intentioneza sa sprijine aceste intentii ale KazMunayGaz.

"Cele doua parti si-au exprimat convingerea ca Romania, prin intermediul facilitatilor oferite pentru investitii de portul Constanta, beneficiind de potentialul navigabil al Dunarii, va deveni un hub important in cadrul procesului de dezvoltare a relatiilor economice ale Kazahstanului cu Uniunea Europeana si cu tarile din regiune", mai arata Ministerul Economiei.

Statul a devenit actionar la Rompetrol Rafinare dupa ce s-au convertit in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003. Astfel, anul trecut, Ministerul Finantelor Publice a fost inregistrat in calitatea de actionar al Rompetrol Rafinare (RRC).Statul a devenit actionar in urma unei majorari de capital realizate de companie in contul unei datorii de 571 milioane de euro.

In octombrie 2003, cind compania era controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, Guvernul Nastase a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de doar 71 milioane dolari si a platit dobanzi aferente de 24 milioane dolari.

KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a decis in 2010, in AGA, sa converteasca in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat.

Statul a contestat in instanta decizia Rompetrol de conversie in actiuni a obligatiunilor ramase nerascumparate.

Totodata, la sfarsitul lunii iunie 2010, actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat o majorare de capital de 450 milioane lei, fonduri care ar fi urmat sa fie utilizate pentru plata unei parti a datoriei catre stat. In urma operatiunii au fost subscrise actiuni de 329,49 milioane lei.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a contestat in instanta decizia de suplimentare a capitalului Rompetrol Rafinare, dar a pierdut, decizia Tribunalului Constanta fiind data in 26 iunie 2011.​