O serie de societati tentate sa-si delocalizeze activitatea deoarece competitivitatea lor ar putea fi pusa in pericol de obligatia de a cumpara drepturi de poluare in 2013 vor putea beneficia de ajutoare de stat, a anuntat marti Comisia Europeana, citata de AFP.

Beneficiarii acestor ajutoare vor fi producatorii de aluminiu, cupru, ingrasaminte, otel, hartie, bumbac, produse chimice si anumite materiale plastice, a precizat Comisia, intr-un comunicat.

"Reglementarile autorizeaza subventii pana la 85% din majorarile suferite de cele mai eficiente intreprinderi din fiecare sector intre 2013 si 2015", a explicat Comisia.

"Acest plafon se va reduce progresiv pentru a atinge 75% in 2019-2020", potrivit sursei citate.

Uniunea Europeana s-a angajat in 2008 sa-si reduca, pana in 2020, emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% in raport cu nivelul din 1990.

Unul dintre mijloacele de actiune va fi obligatia de a cumpara drepturi de poluare, incepand cu anul 2013. Aceste drepturi, acordate in prezent gratuit de statele membre, sunt gestionate de Comisie si scoase la licitiatie gratie sistemului de cote de emisie (ETS), folosit in prezent de 1.200 de intreprinderi si grupuri industriale din UE, inclusiv de producatorii de energie.

Acest sistem permite gestionarea a 2 miliarde de tone de CO2 emise de intreprinderi, respectiv jumatate din cele 3 miliarde de tone de gaze cu efect de sera emise in fiecare an de UE. Celelalte sectoare responsabile de aceste emisii sunt transporturile, agricultura, constructiile etc.

Consecinta acestei masuri va fi o majorare a facturilor de electricitate ale intreprinderilor, cu riscul de afectare a competitivitatii acestora, "cu imposibilitatea de a trece acest supracost asupra clientilor fara a suferi pierderi importante de piete in profitul concurentilor din alte tari", precizeaza Comisia.

"Regulile adoptate astazi permit statelor membre sa remedieze aceasta problema mentinand in paralel masurile de incurajare a reducerii de COS si limitand totodata pe cat posibil distorsionarea concurentei", a explicat comisarul insarcinat cu Concurenta, Joaquin Almunia.