Investitorul miliardar George Soros a cumparat 1,9% din valoarea clubului de fotbal Manchester United, relateaza BBC. Fondul de investitii al miliardarului, estimat la 25 de miliarde de dolari, a achizitionat in jur de 3,1 milioane de actiuni clasa A ale clubului, conform Securities and Exchange Commission.

Actiunile clasa A detin o mai mica putere de vot decat cele de clasa B.

Cele 3,1 milioane de actiuni echivaleaza cu o cota de 1,9% din valoarea intregului club, reprezentand in jur de 40,7 milioane de dolari la pretul de inchidere inregistrat luni. De asemenea, prin aceasta achizitie, fondul de investitii a ajuns sa detina 7,9% din totalul actiunilor de clasa A, arata The Guardian.

Manchester United s-a listat pe bursa la inceputul acestei luni, valoarea sa fiind de peste 2,3 miliarde de dolari, ceea ce il face unul dintre cele mai mari cluburi de sport din lume.

Totusi, de la listarea din 10 august, pretul actiunilor sale a scazut cu 6,7%.

Manchester United este controlat incepand cu 2005 de familia Glazer, care investeste si in echipa de fotbal american Tampa Bay Buccaneers.

In jur de jumatate din suma de 233 milioane de dolari cu care clubul a crescut de la listare va fi destinata platii unor datorii ale clubului, restul mergand la familia Glazer.

Actiunile Manchester United au inchis la sedinta de luni cu o scadere de 2,7%, la 13,06 dolari, dupa ce atinsese un nou minim pe parcursul zilei, de 12,91 dolari.

Investitorul in varsta de 82 de ani, care gestioneaza active de 25 de miliarde de dolari prin intermediul Fondului Soros Management, a fost atras in ultima perioada si de alte cluburi de fotbal, vazandu-le ca aducatoare de profit.

In anul 2008, el a luat in considerare achizitia clubului italian AS Roma, insa a decis in cele din urma sa nu il cumpere, din cauza datoriilor acestuia.

Se considera ca Soros a fost atras de Manchester United datorita acordurilor media profitabile pe care echipa le are.

"Drepturile pentru competitia interna vor creste cu 70% pentru sezonul 2013-2014 si drepturile media internationale, ce vor fi anuntate la sfarsitul lunii octombrie sau inceputul lui noiembrie, sunt de asemenea de asteptat sa creasca", a spus Philip Hall, un partener al Inner Circle Sports, o banca de investitii concentrata pe industria sportului.

Figura lui Soros a devenit proeminenta in anul 1992, cand acesta a pariat pe devalorizarea lirei sterline si a castigat aproximativ 1 miliard de dolari. Atunci el si-a castigat numele de "Omul care a spart Banca Angliei".