Companiile nu trebuie sa se astepte ca statul sa gaseasca pestera lui Ali Baba, de unde sa ia bani pentru plata arieratelor, a declarat joi Nicolae Rotileanu, secretar de stat in Ministerul Economiei, raspunzand unei intrebari puse de investitorii straini, la o conferinta pe teme firmelor mici si mijlocii, organizata de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana si Ambasada Germaniei la Bucuresti, relateaza Mediafax.

Declaratia lui Rotileanu a fost facuta ca reactie la afirmatia directorului general adjunct al Asociatiei Camerelor de Comert si Industrie, Volker Treier, care a aratat ca arieratele statului catre firmele germane reprezinta un factor negativ asupra imaginii Romaniei.

"Vrem sa eliminam arieratele, dar sper ca nu va asteptati sa gasim pestera lui Ali Baba si de acolo sa luam si sa platim totul. In timp vom ajunge la o situatie de normalitate. Statul trebuie sa-si respecte termenii contractuali", a spus Rotileanu.

Pe de alta parte, oficialul Ministerului Economiei a declarat ca la nivel politic au fost luate pana acum masuri care "au distrus" mediul de afaceri, printre initiativele indicate in acest sens fiind impozitul forfetar si cresterea TVA. Potrivit secretarului de stat, "cu cat sta mai departe mediul politic de mediul de afaceri cu atat initiativa privata are sanse mai mari sa se ridice".

Intrebat de moderatorul conferintei ce i-ar spune unui investitor german in trei minute pentru a-l convinge sa investeasca in Romania, Nicolae Rotileanu a declarat: "Este foarte greu de convins in trei minute sa investesti in Romania. Dar pe scurt, i-as spune despre forta de munca calificata, ca nu trebuie sa cheltuiasca mult timp si efort pentru a specializa oamenii, ii gasesti calificati. Apoi, vorbim despre bariera de limba, care de obicei pentru intreprinderile mici este un obstacol. In Romania se gasesc destul de usor vorbitori de limba germana. Si al treilea element este mediul favorabil politic si fiscal. As adauga 'urca in primul avion si vino sa-ti arat tara'".