Directorul executiv IPROMIN, Gabriel Neamtu, a declarat vineri ca nu exista metale rare in zacamantul Moldova Noua, precizand ca zacamantul este clasificat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) ca avand un continut scazut de cupru. Gabriel Neamtu a informat ca IPROMIN opereaza cu documente clasificate secret de serviciu, documente care nu necesita certificat ORNISS, si nu cu documente secret de stat. Reprezentantul IPROMIN a precizat ca nu a pus la dispozitia rusilor harti privind zacamintele din Moldova Noua si ca niciun angajat al companiei nu este, in momentul de fata, anchetat.

"Zacamantul Moldova Noua este un zacamant ce contine minereu cuprifer, iar Suvorov este denumita o parte a zacamantului. Mentionam ca nu exista metale rare in zacamant. [...] Metalul molibden (metal dur, rezistent, folosit la fabricarea unor oteluri speciale - n.r.) poate sa existe intr-o cantitate neatractiva din punct de vedere economic, altfel ar fi fost cunoscut. [...] Este afisat pe site-ul ANRM la nivel continut de cupru scazut si ANRM-ul il are in evidenta ca un zacamand de minereu cu continut scazut", a declarat Gabriel Neamtu.

Intrebat daca le-a dat rusilor documente secret de serviciu ori daca le-a pus la dispozitie harti privind zacamintele Moldova Noua, directorul executiv al IPROMIN a negat.

Reprezentantul companiei a precizat ca "nu exista rusi, exista un investitor roman care vrea sa dezvolte si a luat licenta, este posesor de licenta."

Gabriel Neamtu a mai precizat ca nu exista o a depozitelor de metale rare si ca "nu avem evaluari la zi asupra rezervelor si resurselor, avem evaluari la zi asupra zonelor afectate, zonelor poluate".

"Nu este, in momentul de fata, nimeni sub ancheta", a mai afirmat Neamtu.

DIICOT a anuntat vineri, printr-un comunicat de presa, ca efectueaza cercetari fata un grup infractional, constituit din persoane avand cetatenie rusa si romana. Potrivit procurorilor, factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucuresti au divulgat catre persoane din mediul de afaceri din Federatia Rusa, informatii si documente clasificate, referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua, mai exact zacamantul de banatite (roca eruptiva cu structura granitica, existenta in Banat si in Muntii Apuseni, utilizata ca material de constructie) si zacamantul "SUVOROV".

Procurorii verifica autenticitatea documentatiei, caracterul clasificat al informatiilor si documentelor, impactul negativ asupra securitatii nationale precum si efectele produse asupra economiei nationale si mediului concurential.

SRI evalueaza impactul asupra securitatii nationale a documentelor clasificate despre zacaminte de cupru gasite la cetateanul rus, acesta fiind prins pe Aeroportul Otopeni de catre Brigada Antitero in urma unui control de rutina, a declarat, vineri, purtatorul de cuvant al Serviciului, Sorin Sava.

"Cetateanul rus a fost depistat de specialisti ai Brigazii Antitero in urma unui control de rutina pe Aeroportul Henri Coanda. Asupra acestuia au fost dispuse masuri preventive de catre procurorii DIICOT, iar ofiterii SRI verifica caracterul documentelor si impactul asupra securitatii nationale. Momentan nu se pot oferi alte detalii legate de aceasta ancheta", a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii (SRI), Sorin Sava.

Cetateanul rus O.M., in varsta de 42 de ani, a fost prins in 19 octombrie pe Aeroportul International "Henri Coanda" Otopeni in timp ce incerca sa paraseasca Romania avand asupra sa documente si harti geologice emise de autoritati ale statului roman, continand informatii si date clasificate despre zacamintele de cupru si metale rare aferente exploatarilor Moldova Noua si SUVOROV, potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Ambasada Rusiei la Bucuresti a precizat, la solicitarea Mediafax, ca nu a fost informata de autoritatile romane despre cetateanul rus depistat pe aeroport cu documente clasificate ale IPROMIN SA si ca va cere clarificari printr-o nota verbala trimisa Ministerului roman al Afacerilor Externe.

Citeste si: