Grupul rus Mechel, cu activitati in metalurgie si minerit, a anuntat ca suspenda temporar operatiunile de productie din Romania si de la Donetk, Ucraina, din cauza conditiilor dificile de piatele de materii prime si a produselor finisate din otel, se arata intr-un comunicat de presa al grupului metalurgic prezentat de MarketWatch.

Combinatul Mechel Campia TurziiFoto: Agerpres

"Din cauza preturilor nefavorabile de pe pietele europene ale otelului legate de cresterea preturilor la resturi feroase si a cererii slabe pentru produse finisate, productia la combinatele siderurgice ale Mechel din Romania este suspendata temporar. Decizia a fost luata pentru a reduce costurile si pentru a sincroniza productia cu cererile pietei. Decizia a fost inlesnita partial de faptul ca unitatile din Romania si-au realizat deja planurile de productie pentru acest an", se arata in comunicatul transmis vineri de Mechel.

Potrivit comunicatului de presa, astfel, otelariile electrice de la Mechel Targoviste si Ductil Steel Otelu Rosu au activitatea suspendata temporar incepand de miercuri, 21 noiembrie, respectiv joi, 22 noiembrie. Productia prin laminare de la Mechel Targoviste va fi suspendata incepand de marti, 27 noiembrie, iar din 15 noiembrie vor fi oprite laminoarele si productia la Ductil Steel Buzau, Laminorul Braila si Mechel Campia Turzii.

Productia la Donetk Electrometallurgical Plant a fost deja suspendata temporar din cauza cresterii costurilor de productie si din cauza profitabilitatii reduse cauzate de cresterea constanta a preturilor pentru materia prima intr-o perioda a anului in care industria siderurgica ucraineana face stocuri de materiale feroase.

"In timp ce productia la aceste unitati siderurgice este suspendata temporar vor fi luate toate masurile necesare pentru a mentine capacitatea operationala a unitatilor afectate si pentru a efectua lucrari de mentenanta pe timp de iarna. Toti angajatii implicati in aceste lucrari vor fi remunerati cu salarii intregi. Pentru a pastra locurile de munca, restul personalului care nu a fost inclus in lucrarile programate vor fi fie remunerati in perioada de inactivitate, fie vor intra in somaj tehnic, in conformitate cu legislatia muncii", informeaza Mechel.

Grupul rus precizeaza ca suspendarea productiei nu va afecta volumul vanzarilor, iar livrarile vor fi efectuate din depozite in regim normal.

"Compania monitorizeaza indeaproape conditiile pietei astfel incat de indata ce se normalizeaza, productia va fi reluata prompt", arata Mechel.

La sfarsitul lunii septembrie, grupul metalurgic rus Mechel a scos la vanzare numeroase active, inclusiv uzinele detinute in Romania, si doreste sa obtina 150 milioane de dolari pentru combinatele Mechel Targoviste, Mechel Campia Turzii, Laminorul Braila si Ductil Steel, relateaza Kommersant.ru potrivit Mediafax. Mechel intentioneaza ca prin vanzarea activelor sa isi reduca datoriile si sa finanteze un proiect minier.

Grupul este prezent in Romania din 2002 si detine Mechel Targoviste, Mechel Campia Turzii, Ductil Steel Otelu Rosu si Ductil Steel Buzau, Laminorul Braila si Mechel Reparatii Targoviste.