China a detronat pentru prima oara Statele Unite ale Americii in ceea ce priveste cererea de brevete de inventii, potrivit unui raport referitor la anul 2011 publicat marti de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale si citat de AFP.

Acest raport, intitulat "World Intellectual Property Indicators 2012", arata ca 2,140 milioane de inventii au facut obiectul unei cereri de brevet in 2011, o crestere cu 7,8% in raport cu 2010.

Din acest numar, 526.412 de cereri provin din China, o crestere de 34,6% in raport cu 2010.

China detroneaza astfel pentru prima oara Statele Unite in acest clasament.

Potrivit OMPI, in cursul ultimului secol doar trei tari - Germania, Japonia si SUA - au ocupat primul loc in acest clasament.

"Cresterea sustinuta a numarului de cereri de de titluri de proprietate intelectuala arata ca intreprinderile continua sa inoveze in ciuda conditiilor economice dificile; aceasta crestere ere incurajatoare, deoarece va permite economiei mondiale sa genereze crestere", a declarat Francis Gurry, directorul general al OMPI.

O cerere de brevet nu semnifica in mod automat si acordarea brevetului. Potrivit lui Gurry, circa doua treimi din cererile de brevete se concretizeaza in obtinerea pretiosului document care va proteja inventia.

Inventiile legate de comunicarea digitala au crescut in medie cu 8,1% pe an intre 2006 si 2011. Cel mai mare numar de cereri de brevete este legat de tehnologia informatiilor in 2011, respectiv 126.897.

Germania si Statele Unite au depus cel mai mare numar de cereri de brevete pentru energia geotermica si energia eoliana.

In 2011, numarul brevetelor acordate a fost de 996.800 (+9,7%).

Japonia conduce in acest clasament, urmata de Statele Unite.