Aiguratorul american AIG, care a beneficiat de o salvare din bani publici in 2008 in valoare de 182 miliarde de dolari pentru a evita falimentul in perioada crizei, ia in calcul posibilitatea sa se alature plangerii fostului sau director general Hank Greenberg impotriva guvernului american, a anuntat marti un purtator de cuvant, citat de AFP.

"Da, pot sa confirm" informatiile din presa care afirmau ca va urma o reuniune a consiliului de administratie al AIG, miercuri, pentru a decide daca va urmari in justitie sau nu guvernul american alaturi de Greenberg, a afirmat acest purtator de cuvant, Jon Diat.

Fostul director al AIG a depus plangere in noiembrie 2011 impotriva guvernului american de la care reclama 25 de miliarde de dolari, acuzand spolierea societatii sale Starr International in cadrul salvarii asiguratorului american.

"Guvernul american a intreprins o serie de masuri in septembrie 2008 care au condus la preluarea controlului intreprinderii si a 80% din actiunile AIG, fara a despagubi echitabil" actionarii, se arata in plangerea depusa de Greenberg.

Potrivit New York Times, care a dezvaluit marti intentiile AIG, consiliul de administratie are in vedere sa se alature doar de maniera formala plangerii depuse de Greenberg, pentru a respecta obligatiile fata de actionari.

Aceasta idee a starnit insa un adevarat scandal pe retelele sociale si in presa americana, cu atat mai mult cu cat AIG deruleaza in prezent o mare campanie publicitara avand ca slogan "Multumesc, America!" pentru a multumi contribuabililor americani pentru "sprijinul din timpul crizei financiare".

Asiguratorul a precizat ca a rambursat integral banii catre statul american si ca a permis chiar realizarea unui profit de 22 de miliarde de dolari.

Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner - caruia i s-a cerut inclusiv demisia in urma salvarii AIG, deoarece acordul a fost considerat prea generos - si directorul Federal Reserve, Ben Bernanke, sunt "furiosi", potrivit unui parlamentar american citat de Politico.com.