O firma offshore cipriotaa fost interpusa, in ultimul moment, ca parte in operatiunea vanzarii combinatelor metalurgice romanesti de catre grupul rus Mechel. In afacere figureaza oameni care au lucrat pentru o alta corporatie ruseasca, OMZ. Grupul rus a anuntat marti, 19 februarie 2013, cedarea, la pachet, a combinatelor metalurgice romanesti catre Invest Nikarom SRL, - o firma bucuresteana infiintata in urma cu douazeci de ani de catre rusul Victor Chumakov.

Mechel a cedat astfel o cota de aproape 80% din industria romaneasca a laminatelor pentru doar 230 de lei (adica 50 de euro). Cele patru combinate din Targoviste, Buzau, Braila si Campia Turzii, au avut o cifra de afaceri cumulata de peste 1 miliard de dolari, in 2011, potrivit datelor oficiale al Ministerului Finantelor.

COST. O parte importanta a tranzactiei Mechel include combinatul din Targoviste - unde atat grupul rus, cat si noii proprietari deruleaza de ani buni afaceri importante, la cateva sute de metri distanta unii de ceilalti. Mechel Targoviste (fostul Combinat de Oteluri Speciale Targoviste-COST) si-a schimbat brusc actionariatul in data de 15 februarie 2013, cu doar patru zile inainte de anuntul tranzactiei cu firma Invest Nikarom.

In acea zi, compania Mechel Targoviste raporta la Bursa din Bucuresti ca a fost preluata de catre o firma cipriota - Mazur Investments Ltd, un offshore infiintat la Nicosia in iulie 2012. Mazur apartine tot grupului Mechel, mai exact diviziei elvetiene. Transferul combinatului de oteluri speciale catre firma cipriota s-a facut printr-o majorare de capital in Nicosia. - Mechel a mutat practic dreptul asupra pachetului de actiuni din combinatul romanesc (86,6%) in capitalul social al Manzur Investment - care, la randul ei, a devenit noul actionar al uzinei din Targoviste.

Citeste tot articolul pe RISE Project