Premierul Victor Ponta a numit, luni, trei noi secretari de stat la Ministerul Economiei: Maricel Popa, Manuel Marian Donescu si Anca Laura Ionescu. In urma acestor noi numiri, au fost ocupate toate cele 7 posturi de secretari de stat din Ministerul Economiei. Ministrul Economiei va fi inconjurat de 7 secretari de stat si un subsecretar de stat, precum si de secretarul general si 2 secretari generali adjuncti, se arata in Hotararea de Guvern privind reorganizarea ministerului, publicata recent in Monitorul Oficial. Vezi in text cine sunt cei trei secretari de stat numiti, luni, de Victor Ponta.

Maricel Popa, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Iasi, detine actiuni la 15 societati, potrivit publicatiei Top Iasi. Popa controleaza si grupul Omega-Tehnoton, specializat in producerea de echipamente si componente electronice pentru diverse sectoare: transporturi, energetic, maritim etc. Compania are activitati si in domeniul constructiei, reparatiilor si intretinerii drumurilor in regiunea de Nord-Est a Romaniei, Antrepriza de Lucrari Drumuri si Poduri Iasi (ALDP). Din punct de vedere politic, este sustinut de PSD.

Potrivit Revistei 22, Popa conduce grupul Omega-Tehnoton, care s-a confruntat cu mari dificultati financiare. In urma cu un an, o alta firma a lui Maricel Popa, SC Augustus SRL, a fost executata silit in urma unor nereguli cu fonduri europene.

La sfarsitul lunii februarie 2012, autoritatile fiscale iesene au anuntat ca scot la licitatie bunurile SC Augustus SRL, aflate sub sechestru asigurator in urma unor nereguli in derularea unui contract cu fonduri europene. Buna Ziua Iasi scrie ca "sechestrul asigurator a fost instituit de DGFP Iasi inca de anul trecut, deoarece Augustus SRL are de returnat aproape un milion de euro din banii europeni contractati pentru modernizare".

Acelasi ziar noteaza ca si o alta firma, Omega Tehnoton Management SRL, se afla in stare de insolventa, jurnalistii ieseni specificand in ianuarie 2012 ca Maricel Popa este "rapus de datorii".

Maricel Popa s-a remarcat in timp si prin castigarea unor contracte semnificative cu statul. Potrivit declaratiei de interese, el a obtinut in ultimii ani peste 15 milioane de lei cu CNADNR si autoritati locale din judetul Iasi.

Manuel Marian Donescu, de profesie avocat, a fost consilierul fostului ministru al economiei, Daniel Chitoiu. Donescu este sprijinit de PNL.

Anca Laura Ionescu a detinut functia de expert la Ministerul Economiei si Ministerul de Interne, potrivit Mediafax.

Si saptamana trecuta a fost facuta o numire pentru functia de secretar de stat la Ministerul Economiei. Este vorba de Enache Dumitru Dan (62 ani) care a ajuns sa ocupe aceasta functie in urma propunerii Partidului Conservator.