Un anunt prealabil de oferta pentru Oltchim va fi publicat saptamana viitoare, pentru a testa interesul potentialilor investitori, a anuntat, vineri, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, prezent la manifestarile organizate in localitatea argeseana Golesti cu ocazia implinirii a 138 de ani de la infiintarea PNL.

"Saptamana viitoare vom publica anuntul de oferta pentru Oltchim, care este un anunt prealabil. El nu este un caiet de sarcini propriu-zis, ci este o tentativa de a vedea care este interesul posibililor investitori. Am avut cateva fonduri (...), catre sfarsitul saptamanii vor mai veni cateva echipe de experti din partea unor firme interesate. Am facut acest anunt de oferta pentru ca, de aici inainte, contactele noastre sa fie facute publice si asta sa dea o anumita incredere zonei", a declarat Vosganian, citat de Agerpres.

El sustine ca printre potentialii investitori se numara si compania rusa TISE, care a-a aratat interesata si in trecut de privatizarea Oltchim.

"Una dintre companiile care au fost interesate si cu care am fost si la primul ministru, compania TISE, care anul trecut nu a mai participat la licitatie din motive bine cunoscute, si-a anuntat interesul si pentru o formula integrata, cu rafinaria de la Pitesti, Arpechim, cu platforma noastra de la Arpechim (Divizia Petrochimica Bradu - n.r.) si cu platforma de chimie", a precizat ministrul.

O alta prioritate pentru Ministerul Economie o reprezinta cresterea volumului productiei realizate de Oltchim, astfel incat societatea sa redevina profitabila.

"E nevoie ca platforma de chimie sa aiba o capacitate de 50%, pe ansamblul intregului combinat. (...) Eu, cu colegii mei si cu administratorii judiciari, am finalizat o gandire pe care saptamana viitoare am s-o discut cu premierul", a anuntat Vosganian.

Planul prevede gasirea, in prima faza, a unei finantari de 25 de milioane de euro, care sa permita plata utilitatilor si achizitionarea suplimentara de materie prima, astfel incat, in urmatoarele luni, productia sa ajunga la un nivel care sa asigure profit societatii.

"Saptamana viitoare voi prezenta primului ministru aceasta constructie financiara, care sa se bazeze pe ceea ce inca nu este ipotecat la Oltchim si care sa poata atrage interesul unor banci. Daca toata lumea va fi de acord, atunci vom purcede la aceasta constructie financiara", a explicat ministrul Economiei.