Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a Legii concurentei de catre Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) si de catre membrii acesteia, a anuntat joi autoritatea de concurenta. Investigatia are ca obiect posibile intelegeri pe piata colectarii, procesarii si comercializarii laptelui si produselor lactate. Cu aceasta ocazie s-au efectuat inspectii inopinate la APRIL si 14 membri ai asociatiei, ridicandu-se documente si informatii relevante in desfasurarea investigatiei. In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, actorii implicati risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri.

Membrii APRIL care au fost inspectati sunt: Albalact SA, Covalact SA, Danone PDPA SRL, Frieslandcampina SA, Almera International SRL, Dorna Lactate SA, Hochland Romania SRL, Lactate Natura SA, Napolact SA, Lactag SA, Lacto-Solomonescu SRL, Teletext SRL, Unicarm SRL, Unilact Transilvania SRL.

Inspectia inopinata este un instrument utilizat de catre Consiliul Concurentei in cadrul investigatiilor declansate.

Legea concurentei interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei pe o anumita piata.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, actorii implicati risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor. Reamintim ca din septembrie 2009, autoritatea romana de concurenta a adoptat noile instructiuni privind politica de clementa, instructiuni care se aplica atat intelegerilor orizontale, cat si restrictionarilor verticale foarte grave.