Grup Feroviar Român, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, are la dispozitie 6 saptamani pentru a plati cele 202 milioane de euro pentru ca procesul de privatizare a CFR Marfa sa fie complet. Pe langa faptul ca trebuie sa faca rost de bani pentru actiunile CFR Marfa, Gruia Stoica trebuie sa obtina si un aviz din partea Consiliului Concurentei, proces care poate dura si cinci luni din momentul notificarii. Contactat de HotNews.ro, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a spus ca, in medie, dureaza cam doua luni analizarea unui "dosar mai simplu". In cazul CFR Marfa, este un "un dosar mai complicat". "Potrivit legii, avem la dispozitie maxim 5 luni sa analizam dosarul si sa dam un aviz (...)Vom face toate eforturile sa dam prioritate acestui dosar si sa facem o analiza completa, cu respectarea legii", a spus Chiritoiu. Insa lucrurile nu sunt chiar simple, deoarece trebuie informata si Comisia Europeana si trebuie asteptat un raspuns si din partea acesteia.

Pasii pe care trebuie sa-i parcurga GFR pentru a obtine avizul din partea Consiliului Concurentei. In cursul zilei de luni, Gruia Stoica a semnat contractul de privatizare a CFR Marfa. Din partea statului, contractul nu ar fi fost semnat de noul ministru al transporturilor, Ramona Manescu, ci de secretarul de stat, Cristian Ghibu. Urmatorul pas pe care trebuie sa-l faca GFR este sa notifice Consiliul Concurentei in vederea obtinerii unui aviz. "Din cate stiu, ieri (n.red. ziua semnarii contractului) nu primisem nicio notificare din partea GFR. Din cate am inteles din declaratiile domnului Gruia Stoica, va notifica in termen de 10 zile", a spus Chiritoiu. Din acel moment, Consiliul Concurentei are un termen de maxim cinci luni sa rezolve dosarul. Aceasta in conditiile in care Gruia Stoica trebuie sa plateasca suma de 202 milioane de euro in urmatoarele 6 saptamani. Despre acest lucru, Bogdan Chiritoiu spune ca este treaba vanzatorului si a cumparatorului cum stabilesc termenele de plata si "cum isi esaloneaza platile". "Noi avem legea pe care trebuie sa o respectam", a precizat presedintele Consiliului Concurentei. "Acesta este si motivul pentru care am solicitat inca de la inceput sa fie decuplata plata de decizia noastra", a adaugat Chiritoiu. Acesta a mai spus ca in termen de 10 zile de la notificare, Consiliul Concurentei trebuie sa informeze Comisia Europeana. Aceasta va decide daca va prelua cazul sau daca il va lasa Consiliului Concurentei. In termen de 3 saptamani, Comisia Europeana trebuie sa ia o decizie. Din acel moment, mai raman cateva zile pentru analizarea dosarului. Bogdan Chiritoiu a mai spus ca, in cele mai multe cazuri, cei care solicita un aviz din partea Consiliului nu trimit dosarul complet de la inceput. De aceea, Consiliul este nevoit sa ceara diverse documente pe parcus si acesta este motivul pentru care o analiza se intinde pe o perioada de cateva luni.

Reamintim ca GFR a fost declarat pe 20 iunie castigatorul licitatiei in cadrul procesului de privatizare a CFR Marfa, pentru care a oferit suma de 202 milioane euro si s-a angajat sa investeasca alte 900 milioane lei. Semnarea contractului a fost taraganata din cauza publicarii cu intarziere a Hotararii de Guvern privind privatizarea CFR Marfa. Victor Ponta, ministru interimar al transporturilor pana de curand, nu a dorit sa-si asume semnarea contractului pana cand nu se pronunta CSAT asupra Hotararii de Guvern. CSAT nu a emis, in urma sedintei din 2 august, nicio noua decizie privind privatizarea CFR Marfa, deoarece strategia de privatizare a companiei a fost avizata de catre Consiliu prin hotararea din 5 februarie. Reamintim ca presedintele si premierul au avut o disputa privind privatizarea CFR Marfa, Traian Basescu cerand ca Victor Ponta sa isi asume responsabilitatea privatizarii, iar primul-ministru solicitand avizul CSAT.

  • Gruia Stoica a declarat că așteaptă avizul Consiliului Concurenței pentru a plăti o parte din banii pentru CFR Marfă, potrivit DIGI 24. „Astăzi a fost o fază premergătoare. Finalizarea se va face după aprobarea Consiliului Concurenței, motiv pentru care atunci vom face o conferință. Banii îi vom plăti după ce vom primi avizul de la Consiliul Concurenței. Avem termen 10 zile să trimitem notificare. Nu s-a făcut nicio modificare în contract”, a spus Gruia Stoica. Întrebat despre declarațiile președintelui Traian Băsescu, care a spus că Gruia Stoica ar fi căutat bani în Rusia pentru CFR Marfă, omul de afaceri a răspuns: „Au altă culoare banii din Rusia sau din China? Problema este că trebuie să plătesc”.

Abia pe 14 august a fost publicata Hotararea de guvern privind privatizarea CFR Marfa in Monitorul Oficial si prevedere elementele principale ale contractului de vanzare-cumparare intre stat si SC Grup Feroviar Roman.

Printre conditiile stipulate in contract este prevazut ca vanzatorul, cumparatorul si un agent escrow sa incheie, in termen de 30 de zile de la semnarea contractului, un contract escrow care va avea ca principal obiect plata de catre cumparator a sumei de 90.498.000 lei reprezentand 10% din pretul de cumparare, in termen de doua zile lucratoare de la incheierea contractului escrow.