Un grup de companii spaniole a lansat astazi, joi - la Bucuresti, Asociatia Firmelor Spaniole din Romania (ASEMER), menita sa promoveze cooperarea si sa apere interesele comune.

Carlos Sanz, presidente de ASEMERFoto: ASEMER

"Aceasta platforma pretinde ca firmele spaniole sa aiba scopuri comune, lucru care nu a putut fi facut pana acum, asa cum au reusit si alte tari din jurul nostru", a declarat presedintele ASEMER, Carlos Sanz, in fata unui public de peste 150 de afaceri, printre care s-au aflat si autoritati locale.

La eveniment a mai participat presedintele CEOE International (Confederatia Spaniola de Firme), Jesús Banegas.

Acesta a remarcat ca modernizarea Romaniei incepe prin a dota "infrastructura", actiune care sa propulseze cresterea economica, si prin adoptarea de "norme institutionale care sa ofere cadrul legal si sa ajute la dezvoltarea companiilor".

"Spania este lider mondial in domeniul infrastructurii", cu mai mult de 14.000 de kilometri de autostrazi, fata de Romania cu 530 km, a declarat Banegas. Antreprenorul spaniol a mai precizat ca Romania are posibilitatea de a beneficia de experienta Spaniei si de a invata din greselile acesteia.

"Romania are un mare avantaj: inflatie stabila, cea mai mica dobanda din istoria Bancii Nationale a Romaniei, deficite bugetare reduse si o datorie mica", a subliniat fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian.

Vosganian a aratat ca 2% din cresterea economica este insuficienta pentru a reduce decalajul economic fata de restul statelor din Uniunea Europeana. Fostul ministru a cerut sfaturi de la Spania, in ceea ce priveste informatizarea sistemului de impozitare, cu scopul de a reduce evaziunea fiscala .

Printre membrii fondatori ai Asociatiei se numara consultanti (n.r. CIALT, CSIE), constructori (AZVI y Peyber), firme imobiliare (GIS Group, Imoplaza si Hercesa), firme de avocati (Martínez Echevarría si Sport-law) si agentia de turism Happy Tour.

In primele noua luni ale anului 2013, exporturile spaniole in Romania s-au ridicat la 961 milioane de euro, cu 70 de milioane mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, importurile au fost de 753,3 milioane de euro, cu 110 milioane mai mult decat in 2012, potrivit Institutului Spaniol de Comert Exterior .