Toti producatorii de magiun de prune vor fi obligati sa verifice marfa cu ajutorul refractometrului

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 17 ianuarie 2014, 17:12 Economie | Companii

Magiunul de prune din comert, inclusiv cel din piete, va trebui sa aiba un continut de substanta uscata solubila mai mare de 55%, determinata cu ajutorul refractometrului - un aparat de masurare a indicelui de refractie al substantelor.

Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de ordin comun al ministrilor Agriculturii si Sanatatii, citat de agentia Mediafax.

Refractometrul poate fi folosit pentru determinarea compozitiei unui amestec, iar cele mai ieftine aparate costa intre 200 si 400 de lei.

Magiunul de prune este definit in proiectul de act normativ drept o pasta groasa, omogena, obtinuta prin fierberea prunelor proaspete dupa indepartarea partilor necomestibile, fara adaos de zahar/zaharuri sau de produse alimentare ce contin monozaharide sau dizaharide utilizate pentru proprietatile lor indulcitoare.

La fabricarea magiunului pot fi utilizate, potrivit ministerelor Agriculturii si Sanatatii, nuci, seminte de oleaginoase, cum ar fi seminte de floarea-soarelui, seminte de dovleac, seminte de susan sau seminte de pin, alune de padure, caju, castane, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan.

Materia prima pentru fabricarea magiunului de prune o reprezinta exclusiv prunele proaspete, respectiv toate soiurile care se preteaza fabricarii acestui produs.













Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

1708 vizualizari

  • +6 (6 voturi)    
    Eheeee, refractometrul, baza inginerilor tehnologi (Vineri, 17 ianuarie 2014, 18:24)

    IancuJianu [utilizator]

    Era de baza odata, de la magiunuri, la pasta de rosii si altele.
    Acum, cu tot felul de zemuri cu pectina, coloranti si resturi de fructe uscate si indulcitori sintetici nici dracu nu-l mai foloseste, Ba mai mult, habar nu ai ce-i acela, de cind s-au apucat toti necalificatii de industrie alimentara fara a avea vreun inginer implicat in procesul tehnologic.
  • -1 (1 vot)    
    Tarla de dobitoci... (Vineri, 17 ianuarie 2014, 23:28)

    Prostu' satului [utilizator]

    Zeci, poate sute de generatii de romani au mancat magiun de prune netestat cu refractometrul habar neavand de procentajul de substanta uscata, si adesea continand si niscai zahar.
    Acu', gata, s-a ispravit. Onor Guvernul Romanichii, altfel cunoscut pentru eficienta sa, a rezolvat toate problemele Galaxiei si-a ajuns in fine sa reglementeze si compozitia magiunului. N-o sa mai am de unde cumpara magiun ca la mama acasa (1 kil de zahar la 10 de prune), ca nu e guvernul de acord, mama lor de imbecili...
    Da' tot e bine ca sunt la liber alte traditionale ingrediente romanesti, cum ar fi nucile de Macadamia, Pecan etc.
    • +1 (1 vot)    
      Magiun (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 0:42)

      Sy [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

      Pai ce mancai tu acasa nu ne intereseaza,ca ala era gem daca continea si zahar,nu magiun. Foarte bine ca se vor face controale,probleme este doar daca o sa se faca. pentru ca ne-am saturat ca toti sarlatanii sa ne vanda asa zise produse bio si produse traditionale,pline de chimicale.
  • 0 (0 voturi)    
    Constantin+Nicolaescu=love (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 2:40)

    un dac [utilizator]

    Am avut multi ministri prosti. Foarte multi. Dar combinatia dintre doi ministri prosti este ceva prea greu de digerat chiar si pentru romani.
    Bai nene...reglementati etichetarea corecta, reglementati inclusiv fabricarea magiunului (restul se poate denumi gem, dulceata, pasta sau maclavais), faceti demersuri ca magiunul sa fie produs traditional romanesc, dar nu impuneti cumpararea de refractometre si cu asta basta. Asta vine ca o consecinta, nu ca o obligatie. Oricum, de vazut pentru cine se pregateste legea asta, nu dau astia nimic pentru popor, doar pentru ei. Parca vad ca Voiculescu se baga si in magiunuri in curand...


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică