Grupul Prysmian care activeaza in industria sistemelor si cablurilor pentru telecomunicatii, a anuntat ca va investi 30 milioane euro in urmatorii trei ani la Slatina pentru o unitate de cabluri optice si pentru una de cabluri de inalta tensiune. La finalul planului de investitii cifra anuala de afaceri se va dubla, iar numarul de angajati va fi cu 300 mai mare.

Valerio Battista, seful grupului Prysmian, a anuntat cele doua proiecte de investitii care vor duce investitiile totale ale grupului la 50 milioane euro in tara (20 de milioane au fost investitte pana in prezent).

1. Cea mai mare dintre investitii se refera la construirea unei noi unitati de productie pentru cabluri optice in noul parc industrial din Slatina, cu o suprafata de 172.000 mp, dintre care 20.000 mp sunt deja inchiriati. Unitatea va produce cabluri cu fibre optice pentru toate tipurile de operatori, cu toate certificarile de calitate necesare. Prima faza a proiectului urmeaza a fi finalizata in ianuarie 2017, iar capacitatea de productie se va tripla pana in 2020. Practic, productia va ajunge de la 2,5 milioane km cabluri optice, la aproximativ 8 milioane km/anual. Noua fabrica va asigura 300 de locuri de munca permanente.

2. O investitie mai mica tine de productia de cabluri de inalta tensiune la Slatina, productia de test urmand sa inceapa in aprilie 2015, iar productia de serie, in mai 2015. Este practic vorba de cabluri de inalta tensiune pentru linii electrice subterane de pana la 150 kV. Acest al doilea proiect este mai putin complex decat primul fiindca e vorba de extinderea unui fabrici deja existente, nu de constructia de la zero a unei unitati.

Prysmian are 280 de locuri de munca permanente, iar aceste planuri vor creste efectivele cu 300 de persoane in urmatorii trei ani. Cifra de afaceri a grupului in tara a fost de circa 100 milioane euro, iar tinta este de 200 milioane euro in 2018.

Pe plan mondial grupul are 19.000 de angajati in 50 de tari, iar cifra anuala de afaceri este de peste 7 miliarde euro.