Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR solicita Vice Premierului Vasile Dancu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei,regandirea sistemului de autorizare a activitatilor comerciale, care pe langa faptul ca este complex, a devenit mult prea complicat si, mai ales, mare consumator de timp. Asociatia semnaleaza, intr-un comunicat de presa, faptul ca s-a ajuns in situatia periculoasa in care acest proces de autorizare poate dura pana la 300 de zile, ceea ce poate afecta semnificativ investitiile si stabilitatea a mii de locuri de munca.

HotNews.roFoto: Hotnews

"In contextul provocat de tragedia din clubul Colectiv, procesul de autorizare la nivelul administratiei locale a ajuns intr-un stadiu de cvasi-blocaj generalizat. Prinse in nesiguranta hatisului legislativ, reprezentantii diverselor institutii cu atributii pe lantul de avizare sunt preocupate sa adopte tot felul de norme si regulamente prin care sa evite o eventuala raspundere in cazul unor evenimente neprevazute. Foarte putini dintre acestia isi mai asuma responsabilitatea unei decizii, rezultatul fiind acela ca in unele situatii s-a ajuns ca durata intregului proces de autorizare sa se apropie de 300 de zile de la initiere. Aceasta in contextul in care, in alte tari precum Polonia sau Ungaria, durata maxima este de 30 de zile. Urmarea directa a acestei situatii - create de institutii administrative care dau vina unele pe altele - este faptul ca investitii de anvergura sunt pe punctul de a fi abandonate, dar si mai grav este faptul ca mii de locuri de munca incep sa fie puse sub semnul intrebarii din cauza ca investitorii se afla practic in imposibilitatea de a obtine reinnoirea autorizatiilor de functionare", a spus Delia Nica, Director Executiv al AMRCR.

Asociatia sustine ca dialogul si consultarea sunt esentiale pentru succesul acestui proiect si isi pune la dispozitie experienta de care beneficiaza, considerand ca modernizarea administratiei este un obiectiv asteptat si dorit de toti cei care isi doresc progresul acestei tari.

"Marii investitori nu pot sa-si permita sa opereze decat in conditii de maxima legalitate, altfel risca sa fie penalizati sever de asiguratorii extrem de exigenti in respectarea cadrului legal, de bursele externe pe care sunt listati si nu in ultimul rand de consumatorii ale caror asteptari privind propria siguranta nu suporta improvizatie.

Ne exprimam disponibilitatea de a participa la intalnirile grupului interministerial pentru modernizarea administratiei in cadrul carora, pe langa semnalarea unor situatii concrete cum sunt cele de mai sus, putem sa formulam propuneri de eficientizare, transparentizare si predictibilitate referitoare la functionarea sistemului administrativ de autorizare a operatiunilor comerciale", a adaugat Delia Nica.

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) este o asociatie profesionala din care fac parte cei mai mari jucatori care opereaza pe piata de retail din Romania. Aceasta a fost constituita in anul 2003 si are urmatorii membri: Auchan, Billa, Brico-Depot, Carrefour, Cora, Dedeman, Domo Retail, Hornbach, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny Market, Praktiker, Profi si Selgros.