Guvernul a aprobat miercuri doua memorandumuri care vizeaza constituirea a doua grupuri de lucru. Unul se va ocupa de elaborarea proiectului de lege privind salarizarea bugetarilor, iar celalalt de intocmirea unui mecanism transparent de stabilire a salariului de baza minim pe tara. Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului, spune ca inca de joi, 14 ianuarie, vor incepe discutiile referitoare la salarizarea bugetara. Astfel, este programat ca pana la mijlocul lunii februarie sa fie finalizata o noua forma a proiectului de lege. Noua forma va cuprinde si criterii de performanta.

"Speram ca la jumatatea lunii februarie vom avea o noua forma a legii", a spus Suciu.

Dan Suciu a precizat ca exista in acest moment 110 clase de salarizare din care 24 sunt suprapuse, ca urmare a majorarii salariului minim. "Lipsesc criteriile de performanta. De asemenea, avem situatii in care salariile de baza ale persoanelor cu vechime in munca au ajuns sa fie mai mici decat ale debutantilor, tot ca urmare a modificarilor si a majorarilor salariilor minime in ultima perioada si salariile celor cu studii superioare au ajuns sa fie la nivelul celor cu studii medii. Acestea trebuie clarificate in acest grup de lucru interministerial", a spus Suciu.

Sindicatele vor participa la elaborarea legii salarizarii bugetare si a mecanismului de stabilire a salariului minim.

Potrivit Guvernului, grupul de lucru pentru intocmirea unui nou proiect de lege de salarizare a personalului platit din fonduri publice va fi format, pe langa doi reprezentanti ai confederatiilor sindicale, din cate un secretar de stat si doua-trei persoane din Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, al Ministerului Finantelor Publice, al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, al Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri si al Ministerului Justitiei. Grupul de lucru va functiona sub coordonarea Ministerului Muncii, care va asigura si secretariatul tehnic, iar sedintele grupului de lucru vor fi prezidate de ministrul Muncii.

Grupul interministerial va avea primele intalniri de lucru luna aceasta, pentru a stabili metodologia de lucru, urmate de consultari cu reprezentantii ministerelor si ai confederatiilor sindicale, iar redactarea si finalizarea proiectului de lege se va realiza pana la jumatatea lunii februarie.

Grupul de lucru pentru elaborarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata va cuprinde doua persoane din cadrul confederatiilor sindicale, doua persoane din cadrul confederatiilor patronale, cate un secretar de stat si doua-trei persoane din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, al Ministerului Finantelor Publice, al Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri si al Institutului de Statistica.

Grupul va fi coordonat de Ministerul Muncii, care va asigura si secretariatul tehnic. Ministrul Muncii va prezida sedintele grupului de lucru.

Elaborarea celor doua proiecte in cele doua grupuri de lucru compacte va fi urmata de consultari publice.