"Directorul General al Tarom, belgianul Christian Heinzmann, va fi suspendat din functia de accountable manager (manager responsabil de resurse) din 22 martie, dupa un raport al Autoritatii Aeronautice Civile, a decis Consiliul de Administratie Tarom, a anuntat vineri ministrul Transporturilor, Dan Costescu. Cu toate acestea, CA-ul nu a mai putut discuta in sedinta si activitatea de management general pentru ca Heinzmann ar fi parasit sedinta, iar cvorumul nu a mai fost intrunit. "Directorul Heinzmann a aratat o lipsa de responsabilitate de a-si asuma sa discute niste deficiente de management. Nu mi se pare in regula", a declarat ministrul care a precizat ca CA-ul se va reuni luni intr-o noua sedinta.

Christian HeinzmannFoto: AGERPRES

Ministrul Transporturilor Dan Costescu a anuntat, vineri, ca, la TAROM, Consiliul de Administratie a decis suspendarea directorului general, belgianul Christian Heinzmann, din functia de accountable manager (manager responsabil de resurse) ca urmare a unui raport al Autoritatii Aeronautice Civile.

"Ancheta la TAROM a inceput de peste 2 saptamani. A avut si incidentul de la Budapesta o influenta in a grabi aceasta analiza", a declarat ministrul Cotescu. "Dupa regulile aviatiei, managerul trebuia sa asigure resursele financiare si de personal pentru indeplinirea misiunii companiei", a spus ministrul.

Potrivit oficialului de la Transporturi, in sedinta Consiliului de Administratie trebuia discutat, la punctul doi de pe ordinea de zi, si activitatea de manager al directorului Christian Heinzmann, insa acest lucru nu a mai avut loc. Potrivit lui Costescu, sedinta s-a intrerupt dupa ce Heiznmann nu ar fi vrut sa mai participe la aceasta discutie si ar fi parasit sedinta, CA-ul ramanand astfel fara cvorum.

"Directorul Heinzmann a aratat o lipsa de responsabilitate de a-si asumar sa discute niste deficiente de management. Nu mi se pare in regula", a spus Costescu. Totusi, potrivit acestuia, situatia se va discuta din nou peste trei zile cand CA-ul va tine o noua sedinta.

Potrivit lui Costescu, exista o serie de nemultumiri si deficiente constatate in activitatea belgianului Christian Heinzmann la carma operatorului aerian national, precum nerealizarea bugetului de venituri si cheltuieli. "In loc sa aiba 8 milioane pierdere asa cum isi asumase, au avut 41 de milioane pierdere anul trecut. Este inadmisibil in conditiile in care pe piata europeana pretul kerosenului a scazut puternic", a declarat Costescu.

Potrivit ministrului, exista deficiente si in ceea ce priveste politica resurselor umane.

"Peste 25% din personalul tehnic de la Tarom a inregistrat concedii medicale. Nu am mai vazut nciaieri asa ceva. Este vorba despre 1.500 de zile in care acest personal a fost in concediu medical. Acest lucru nu poate continua", a spus Costescu.

Intrebat, totusi, daca belgianul Heinzmann mai poate candida in toamna, cand i se termina legal contractul, la un nou mandat, Costescu a precizat ca nimic nu il poate opri, dar ca de bun simt ar fi sa nu candideze.

Potrivit lui Costescu, Adminstratorii Tarom vor discuta luni intr-o noua sedinta activitatea de manager general desfasurata de Heinzmann si vor pune in balanta eventualele despagubiri pe care le-ar avea de platit belgianului in cazul revocarii din functie cu pierderile inregistrate de operatorul national aerian. Costescu sustine ca despagubirile s-ar ridica la zeci sau sute de mii de euro, insa pierderile ar putea fi de zeci de milioane de euro.

In plus, a spus ministrul, exista o clauza care permite companiei sa revoce directorul, pentru management defectuos, fara nicio urmare pentru aceasta. "Heinzmann este de trei ani in functie si este foarte usor de stabilit ce se putea face si ce nu la conducerea Tarom", a precizat Costescu.

Belgianul Christian Heinzmann este la conducerea Tarom din noiembrie 2012 cand a fost numit in baza ordonantei de urgenta privind guvernarea corporativa la companiile de stat pe un mandat de 4 ani.