Gigantul rus al petrolului Rosneft a anuntat vineri intentia de a concedia 20% dintre angajatii sediului central, in urma unei reorganizari a serviciilor administrative, din cauza "instabilitatii" pretului petrolului, scrie AFP.

Intrebat de AFP, grupul controlat de statul rus a refuzat sa precizeze numarul persoanelor vizate de aceasta restructurare.

"In contextul unei piete instabile, Rosneft continua sa caute noi modalitati de a creste capitalizarea grupului, de a intari eficienta programului sau de investitii si activitatile sale", a explicat intr-un comunicat influentul director general Igor Secin, un apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin.

"Acest lucru va avea inevitabil consecinte asupra activitatilor sediului administrativ: am fixat ca obiectiv suprimarea a 20% din efective in raport cu 1 ianuarie 2016", a spus el.

Rosneft a devenit la inceputul secolului unul dintre cei mai mari producatori de energie din lume, dupa ce a inghitit partial ruinele grupului Iukos condus de opozantul Mihaïl Hodorkovski, dezmembrat in urma unor acuzatii de frauda fiscala, si prin preluarea in 2013 a concurentului sau TNK-BP.

Vizat de sanctiuni occidentale in urma crizei ucrainene, a rezistat bine dupa prabusirea preturilor petrolului, in ultimul an si jumatate, care a fost in parte compensata pentru producatorii rusi de devalorizarea rublei.