Comisia Europeana a decis, joi, sa continue procedurile de infirgement impotriva Romaniei si Germaniei pentru netranspunerea in legislatiile nationale a unei directive privind siguranta activitatilor pe platformele petroliere din mare.

Executivul comunitar a transmis celor doua tari un aviz motivat in care le cere sa ia masuri pentru a asigura transpunerea in legislatia nationala a Directivei privind siguranta activitatilor off-shore (Directiva 2013/30/UE).

Directiva trebuia sa fie transpusa in legislatia nationala pana la data de 19 iulie 2015.

Directiva europeana solicita statelor membre sa puna in aplicare o serie de norme pentru a contribui la prevenirea accidentelor, precum si pentru a reactiona prompt si eficient in cazul aparitiei unor astfel de accidente la instalatiile din larg (off-shore) de extractie a petrolului sau gazelor.

De exemplu, inainte de inceperea explorarii sau a productiei, companiile trebuie sa pregateasca un raport privind riscurile majore pentru instalatiile lor din larg.

Directiva prevede si ca, la acordarea autorizatiilor, statele membre trebuie sa se asigure ca respectivele companii sunt bine finantate si ca dispun de expertiza tehnica necesara.

In plus, trebuie puse la dispozitia cetatenilor informatii cu privire la modul in care companiile si statele membre ale UE mentin instalatiile in conditii de siguranta, iar companiile ar trebui sa fie pe deplin raspunzatoare de daunele cauzate speciilor marine protejate si habitatelor naturale.

In 2015, Comisia a lansat proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor pentru netranspunerea Directivei privind siguranta activitatilor din larg pentru 15 state membre (Bulgaria, Cipru, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania si Marea Britanie).

Avizele motivate, trimise in data de 28 aprilie Germaniei si Romaniei, le solicita acestora sa respecte normele UE. In cazul in care nu isi indeplinesc aceasta obligatie in termen de doua luni, Comisia poate decide sa trimita cele doua state membre in fata Curtii de Justitie a UE.

Prin pachetul lunar de decizii referitoare la actiunile in constatarea neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politica ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE, in beneficiul cetatenilor si al companiilor.

Principalele decizii adoptate de Comisie in luna aprilie cuprind 2 scrisori de punere in intarziere, 35 de avize motivate si 6 sesizari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Totodata, Comisia a decis inchiderea a 113 de cazuri in care diferendele cu statele membre in cauza au fost solutionate fara a fi necesara continuarea procedurii.