Guvernul ar putea aproba saptamana viitoare normele de aplicare a legilor privind achiziţiile publice

de CP     HotNews.ro
Vineri, 27 mai 2016, 12:44 Economie | Companii

Guvernul va aproba in sedinta de saptamana viitoare normele de aplicare a legilor privind achizitiile publice, a declarat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului. "Marti vor fi aprobate. Intentia este sa avem tot pachetul de norme aprobat", a spus Suciu. Reamintim ca Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) a anuntat ca va intrerupe temporar, in perioada 26.05.2016- 15.06.2016, posibilitatea de initiere in SEAP (www.e-licitatie.ro) a procedurilor de atribuire, din cauza unor disfunctionalitati de natura tehnica si operationala.

"In legatura cu situatia de facto a achizitiilor publice, pot sa va spun ca singurul lucru care nu se intampla acum sunt noile licitatii. Nu pot fi introduse in sistem, pentru ca evident asteptam si aceste norme", a mai spus Suciu.

Pana la acest moment nu a fost finalizata metodologia referitoare la fluxul de initiere in SEAP a procedurilor de atribuire, care trebuie adaptata la noua legislatie, se precizeaza in comunicat.

Varianta finala a pachetului legislativ a fost adoptata de Parlamentul Romaniei in data de 10 mai 2016 iar Normele metodologice de aplicare a noilor legi sunt pregatite pentru a fi aprobate in Guvern.

In aceste conditii, ANAP cere sa fie avuta in vedere elaborarea si transmiterea spre evaluare a documentatiilor de atribuire incepand cu data operationalizarii sistemului informatic de la nivelul SEAP, adica incepand cu 15 iunie 2016.

"Incepand cu data de 26.05.2015, data intrarii in vigoare a noilor legi in domeniul achizitiilor publice si totodata a abrogarii prevederilor referitoare la evaluarea documentatiilor de atribuire de catre ANAP, dar si a Hotararii Guvernului nr. 1660 din 22 noiembrie 2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica prin mijloace electronice din Ordonata de urgenta a Guvernului nr. 34/2006, nu se vor mai putea initia proceduri de achizitie publica. Aceasta intrerupere este temporara, pana cel tarziu in data de 15 iunie 2016", se arata intr-un comunicat al ANAP.

Anuntul ANAP nu a fost insa primit bine de Asociatia Nationala a Specialistilor in Achizitii. Aceasta arata printr-un comunicat de presa ca "a luat cunostinta cu ingrijorare despre disfunctionalitatile generate de lipsa de pregatire a implementarii noului pachet legislativ privind achizitiile publice intrat in vigoare in data de 26.05.2016"

Reprezentantii Asociatiei spun ca potrivit acestei decizii luate de oficialii guvernamentali, toate achizitiile publice initiate in perioada 26.05.2016 - 15.06.2016 vor fi amanate, iar toate Autoritatile Contractante din Romania vor fi nevoite sa stopeze initierea oricaror licitatii pentru o perioada de 20 zile.

"Masura apare ca fiind pripita si neprofesionista, fiind promovata dupa mai mult de 2 ani de la adoptarea Directivelor europene in materie. Transpunerea de catre statul roman a normelor europene in materia achizitiilor s-a derulat lent, cu ezitari si amanari succesive. Rezultatul a fost promovarea unui text greoi, cu un continut stufos (4 legi in loc de una si suficiente necorelari care vor genera noi modificari), fara diminuarea sau chiar eliminarea elementelor de interpretabilitate consacrate de legea anterioara (OUG nr. 34/2006), care induc teama si riscuri de natura penala functionarilor din autoritatile publice", se arata in comunicatul asociatiei.

Aceasta atrage atentia ca in ciuda asigurarilor date de ANAP ca problema ca fi remediata cel tarziu la 15.06.2016, in absenta publicarii in Monitorul Oficial a normelor de aplicare ale celor patru legi privind achizitiile publice, achizitiile sectoriale, concesiunile si remediile, deblocarea tehnica a SEAP nu va duce la normalizarea situatiei.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Provident

​INTERVIU Stefan Liiceanu - trecerea de la carti la produse japoneze traditionale via piata financiara

Dupa 17 ani petrecuti in Japonia, timp in care a lucrat in domeniul financiar, Stefan Liiceanu a decis sa deschida in locul fostei Librarii Humanitas din Fundul Curtii, Takumi - un magazin in care sunt comercializate produse japoneze traditionale. In cadrul, proiectului "10 ani", Provident vrea sa arate cum se vede Romania ultimilor 10 ani, dar si Romania urmatorilor 10 ani, prin ochii unor tineri care au avut succes. "Cred ca cel mai important este sa faci ce iti place. Productivitatea se vede atunci cand faci ceva cu pasiune, nu cand faci ceva pentru ca trebuie."
1085 vizualizari

Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version