Economia austriaca vede un mare potential de crestere in Romania, arata un sondaj realizat de Sectia Comerciala a Ambasadei Austriei la Bucuresti printre reprezentantele firmelor austriece din Romania. 44% dintre cei chestionati au afirmat ca au planuri de investitii in urmatorii doi ani (2016-2017) iar alti 33% iau in considerare eventuale investitii, insa nu au luat inca decizii in acest sens. Managerii de filiale austriece chestionati vorbesc insa despre necesitatea unei mai bune politici cadru pentru investitori, dar si despre sentimente negative privind potentialul si loialitatea angajatilor.

Potrivit cercetarii realizate de Ambasada Austriei la Bucuresti, economia austriaca vede si pentru perioada urmatoare un potential mare de crestere pe piata romaneasca si priveste in mod pozitiv spre viitor. In afara de investitii - in special in extinderea si modernizarea intreprinderilor existente - este planificata pe termen mediu si crearea de noi locuri de munca. Importanta pentru toate aceste decizii este dezvoltarea in continuare si imbunatatirea conditiilor cadru politice si economice din tara. O politica economica prietenoasa cu intreprinzatorul, stabilitatea politica si transparenta, diminuarea birocratiei cat si promovarea formarii si a perfectionarii profesionale reprezinta factori importanti. Aceasta ar fi sinteza pe scurt a rezultatelor studiului din acest an referitor la climatul economic din Romania al Advantage Austria, Sectia Comerciala a Ambasadei Austriei din Bucuresti.

  • Climatul de afaceri din Romania

Economia austriaca din Romania este multumita de situatia economica actuala a tarii si priveste in mod pozitiv spre viitor. Astfel 70% dintre respondenti considera ca situatia economica totala din Romania se va dezvolta pozitiv in urmatorii doi ani (2016-2017). Trei din patru preconizeaza o dezvoltare pozitiva a companiei lor in acelasi interval de timp.

  • Perspective viitoare pentru investitii

In continuare Romania se pozitioneaza, nu in ultimul rand in baza preconizatei sale dezvoltari economice pozitive si cresterii importantei sale ca piata interna, ca locatie interesanta pentru investitiile austriece. 44% dintre toti cei chestionati au afirmat ca au planuri de investitii in urmatorii doi ani (2016-2017), alti 33% iau in considerare eventuale investitii, insa nu au luat inca decizii in acest sens. Sunt planificate in special investitii pentru extinderi cum ar fi extinderea capacitatii de productie, investitii in reechipari respectiv in modernizarea locatiilor actuale. Comparativ interesul pentru investitii noi este mai scazut. Sunt planificate si investitii in sfera de personal: 6 din 10 intreprinderi au planificat marirea numarului de locuri de munca.

  • Conditii cadru pentru economia austriaca din Romania

Activitatea companiilor austriece din Romania este influentata puternic in special de conditiile cadru politice (politica fiscala si de taxare, birocratie, siguranta juridica si stabilitatea politica) si de factori relevanti legati de persoana (loialitatea angajatilor, potentialul fortei de munca, formarea personalului calificat si costul muncii). Tendintele de dezvoltare din aceste domenii sunt privite de catre respondenti cu sentimente amestecate: se considera ca in special factorii, care determina climatul investitional, vor avea o evolutie mai degraba negativa. Companiile constata insa impulsuri pozitive in domeniul important al formarii si calificarii fortei de munca, chiar daca dezvoltarea potentialului fortei de munca in general precum si loialitatea angajatilor sunt evaluate mai curand ca fiind nefavorabile. Razbate in special dorinta pentru o politica cadru mai buna pentru investitori. Tarile care s-au pozitionat pe plan international ca destinatii de succes pentru investitii au creat un climat prietenos pentru investitori. In loc de masuri cu efect pe termen scurt deciziile pentru efectuarea de investitii necesita o planificare si o dezvoltare strategica pe termen lung, care se pot realiza doar daca exista conditii cadru calculabile.

  • Economia austriaca din Romania

Romania are o importanta absolut deosebita pentru economia austriaca, nu doar ca si partener comercial, ci si in special ca si destinatie pentru investitii. Companiile austriece sunt considerate de ani de zile ca fiind cei mai importanti investitori - au investit circa 9,7 miliarde Euro - ceea ce corespunde unei cote de 16,1% din totalul investitiilor straine directe din Romania - si creeaza prin cele peste 7.000 de firme cu aport de capital austriac inregistrate peste 100.000 de locuri de munca directe. Astfel ele sunt un pilon important al societatii romanesti contribuind activ si durabil la consolidarea locatiei economice.

  • Metodologie

Austrian Business Outlook Survey Romania 2016, un sondaj reprezentativ pentru economia austriaca din Romania pe tema actualului climat de afaceri, a fost realizat in acest an pentru prima data. Este vorba despre o chestionare online adresata managementului filialelor austriece din Romania, care s/a realizat in perioada 13-31.4.2016. In total au participat la sondaj 124 de persoane.