Guvernul a aprobat miercuri, printr-o Hotarare, instituirea unei scheme de ajutor de minimis in valoare totala de 24 de milioane de lei pentru eficientizarea activitatii sectorului zootehnic. Prin schema de ajutor de minimis propusa de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se acorda producatorilor agricoli pentru achizitionarea de berbeci/tapi de reproductie din rase specializate pentru productia de carne si lapte, informeaza Guvernul.

Cuantumul sprijinului financiar care se acorda beneficiarilor este de de maximum 2.500 de lei/cap berbec din rasa specializata si de maximum 2.500 de lei/cap tap din rasa specializata.

Numarul maxim de animale care poate fi achizitionat de beneficiari se calculeaza respectand un algoritm. Achizitia de berbeci/tapi de reproductie se realizeaza respectand proportia de un berbec/un tap la 30 de capete femele ovine/20 capete femele caprine detinute de beneficiar. De asemenea, numarul maxim de berbeci/tapi care poate fi achizitionat de un beneficiar, trebuie sa corespunda, aplicand proportia prevazuta, unui numar de 700 capete femele ovine/350 capete femele caprine.

Actul normativ reglementeaza regulile procedurale, conditiile de eligibilitate pentru acordarea ajutorului de minimis, termenul de depunere a cererii, precum si angajamentele beneficiarilor.

Derularea sprijinului financiar se va face prin directiile pentru agricultura judetene sau a Municipiului Bucuresti.

Suma necesara aplicarii ajutorului de minimis se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, si va intra in plata catre beneficiari incepand cu data de 15 noiembrie 2016.

Schema de ajutor de minimis instituita de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale respecta in totalitate regulile pe plan national si european in materie de ajutor de minimis. Astfel, valoarea totala a ajutoarelor de minimis care se acorda unui beneficiar nu poate depasi suma de 15.000 euro pe durata a trei exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual si in cele doua exercitii financiare precedente.

Cadrul legislativ aplicarii schemei de minimis in domeniul agricol il reprezinta Regulamentul (UE) nr.1408/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 si 108 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis in sectorul agricol. Sustinerea achizitiei de berbeci de reproductie, prin ajutor de minimis, a dus la cresterea productiei de carne viu de la 108 mii tone, in anul 2014, la 182 mii tone carne viu in anul 2015. Cresterea productiei de carne s-a reflectat in valoarea exportului de carne de ovine, care a crescut de la 17 milioane euro in anul 2014 la 34 de milioane euro in anul 2015.