Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) afirma ca eliminarea din legislatie a prevederii prin care IMM-urile beneficiau de reduceri cu 50% la procedurile de atribuire a contractelor de achizitii publice va avea "un impact devastator in economie" si solicita repararea imediata a acestei injustitii facute companiilor mici si mijlocii si capitalului autohton, potrivit Agerpres.

"Nu suntem de acord in niciun fel cu solutia adoptata astazi de guvern si solicitam public repararea imediata a acestei injustitii facute companiilor mici si mijlocii si capitalului autohton. Ordonanta adoptata astazi, fara masuri de siguranta si protectie a IMM-urilor, va avea un impact devastator in economie, IMM-urile fiind excluse cu totul de la achizitiile publice, ori un stat responsabil, tocmai acest aspect il are in vedere in principal: cum isi protejeaza afacerile mici si cum sprijina accesul lor la contractele publice", a declarat Florin Jianu, presedintele CNIPMMR.

Acesta a precizat ca s-a opus "vehement" eliminarii acestei prevederi care sprijinea in mod direct IMM-urile la achizitii publice inca din perioada in care era ministru delegat pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism.

'Cunosc foarte bine acest dosar, ca ministru opunandu-ma vehement eliminarii acestei prevederi care sprijinea in mod direct IMM-urile la achizitii publice prin reducerea cu 50% a nivelului impus privind cifra de afaceri, garantiilor solicitate sau a garantiilor de buna executie. Comisia Europeana a ridicat problema unei discriminari pozitive a IMM-urilor, in sensul ca pentru acelasi contract, se solicita doua tipuri de garantii, un nivel de garantie pentru o companie mare si un nivel de garantie redus la jumatate pentru un IMM. Solutia pe care am identificat-o si pe care Comisia Europeana o acceptase a fost aceea a reducerii nivelului garantiei la 50% pentru toti operatorii, atat pentru IMM-uri, cat si pentru companiile mari. In acest fel eliminam discriminarea pozitiva, dar in acelasi timp mentinem un nivel scazut si accesibil IMM-urilor pentru care licitatiile publice reprezinta un balon de oxigen pentru desfasurarea activitatii, stiut fiind faptul ca la nivel global, statul este cel mai mare contractor", explica Jianu.

Prin intermediul unei Ordonante de Urgenta, Guvernul Romaniei a abrogat dispozitiile alin. (2) al articolului 16 din Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, care dispuneau ca "Intreprinderile mici si mijlocii beneficiaza de reduceri cu 50 % pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garantia pentru participare si de garantia de buna executie, cerute in achizitiile publice de produse, lucrari si servicii".

"Desi Comisia Europeana a sesizat ca fiind neconforme cu prevederile incidente ale legislatiei europene in domeniul achizitiilor publice, dispozitiile art. 16 alin. 2 din Legea nr. 346/2004, deoarece discrimineaza operatorii economici care nu se incadreaza in categoria IMM-urilor, acestia neavand posibilitatea de a beneficia de reducerea cu 50% a criteriilor privind cifra de afaceri, de garantia pentru participare si de garantia de buna executie, cerute in achizitiile publice de produse, lucrari si servicii, solutia adoptata, respectiv abrogarea dispozitiilor din Legea nr. 346/2004 nu este cea mai buna modalitate de rezolvare a problemei, avand in vedere numarul mare de IMM-uri care vor fi afectate de aceasta masura", se precizeaza in comunicatul CNIPMMR.

Potrivit sursei citate, raportat la faptul ca din numarul total de proceduri de achizitie derulate, peste 95% din total au avut valoare estimata sub 10 milioane euro, iar distributia IMM-urilor la nivel national, in functie de cifra de afaceri arata ca sub 2 milioane de euro sunt microintreprinderi, respectiv 98,10% din total intreprinderi, intre 2 - 10 milioane de euro - intreprinderi mici (1,59%), intre 10 - 50 milioane de euro - intreprinderi mijlocii ( 0,28%) si peste 50 milioane de euro - intreprinderi mari (0,03%), solutia propusa de CNIPMMR, avand in vedere ca IMM-urile nu participa in general la procedurile de achizitie publica cu o valoare estimata mai mare de 10 milioane euro, este modificarea alineatului (2) al articolului 16 din Legea nr. 346/2004.

Acest alineat prevedea ca toti operatorii economici beneficiaza de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garantia pentru participare si de garantia de buna executie, cerute in achizitiile publice de produse, lucrari si servicii, in cadrul contractelor a caror valoare estimata este de pana la 10 milioane de euro.

Potrivit unei ordonante de urgenta adoptate, luni, de Guvern, IMM-urile vor participa in aceleasi conditii ca si ceilalti operatori economici la procedurile de atribuire a contractelor de achizitii publice si a contractelor de concesiune de lucrari si servicii.

Astfel, a fost eliminata din legislatie prevederea prin care IMM-urile beneficiau de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garantia pentru participare si de garantia de buna executie, cerute in achizitiile publice de bunuri, servicii si lucrari intrucat era considerata de catre Comisia Europeana drept o discriminare pozitiva fata de operatorii economici care nu au acest statut, arata comunicatul Executivului.