Combinatul Oltchim va fi vandut pe bucati, fara obligatia ca investitorii sa preia si salariatii

de CP     HotNews.ro
Joi, 9 martie 2017, 16:45 Economie | Companii


Combinatul Oltchim
Foto: AGERPRES
 documente
(09 Mar 2017) PDF, 4MB
Adunarea Creditorilor de la Oltchim SA a hotarat pe 6 martie 2017 modificarea planului de reorganizare a societatii. Modificarea se refera exclusiv la metoda de vanzare, urmand sa fie tranzactionate pachete de active functionale, se arata intr-un document transmis joi catre BVB. De asemenea, nu va exista nicio obligatie de transfer a salariatilor Oltchim catre cumparatori. Datoriile societatii raman in sarcina acesteia.

"Modificarea planului priveste exclusiv metoda de vanzare a Oltchim SA (toate celelalte prevederi ale planului ramanand in vigoare), in sensul in care se va face ofertarea si vanzarea activelor pe pachete de active functionale si nu prin metoda transferului activelor si activitatii actuale pe Oltchim SPV, intrucat metoda initial aprobata nu observa, in opinia Uniunii Europene, principiul discontinuitatii economice, fapt care atrage riscul recuperarii presupusului ajutor de stat de la cumparator", se precizeaza in document.

Decizia a fost luata in conditiile in care metoda initiala de privatizare ar putea fi considerata riscanta pentru investitori, existand riscul ca acestia sa se retraga. Riscul consta in faptul ca investitorii ar putea sa fie obligati sa plateasca eventuale prejudicii constatate in urma unei investigatii demarate de Comisia Europeana. "Procedura de vanzare inclusa in planul initial contine elemente compatibile cu existenta continuitatii economice, fapt care va determina extinderea recuperarii ajutorului de stat de la potentialii cumparatori", se arata in documentul mentionat.

"In ipoteza sus-mentionata, este foarte probabil ca potentialii investitori sa se retraga (considerand tranzactia de achizite ca fiind mult prea riscanta), imprejurare care ar determina imposibilitatea implementarii planului de reorganizare aprobat, cu riscul evident al deschiderii procedurii falimentului impotriva Oltchim SA. Intr-un atare scenariu, toti creditorii societatii, prevazuti a fi platiti prin planul actual- votat si confirmat- se vor afla in situatia de a nu mai putea incasa nici macar sumele stabilite a le fi distribuite prin plan", se mai precizeaza in document.

Reamintim ca in aprilie 2016, Comisia Europeana a deschis o investigatie aprofundata pentru a verifica daca anularea datoriilor de catre statul roman si continuarea aprovizionarii Oltchim de catre intreprinderi de stat, in pofida deteriorarii situatiei financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat. Comisia va examina in special acumularea datoriilor fata de Autoritatea romana pentru Administrarea activelor Statului (AAAS), dar si anularile de datorii de catre AAAS si diferite intreprinderi de stat in cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar.

De asemenea, va investiga sprijinul acordat Oltchim de doua societati de stat (CET Govora si Salrom) care, in ciuda deteriorarii situatiei financiare a Oltchim, au continuat sa aprovizioneze Oltchim cu energie electrica, abur si solutii saline.

In cazul in care Comisia va concluziona ca Oltchim a primit ajutoare de stat, aceasta va evalua daca ajutorul ar putea fi compatibil cu normele UE care autorizeaza anumite categorii de ajutoare. Deoarece Oltchim este o societate aflata in dificultate financiara, singura categorie de ajutoare permisa ar fi reprezentata de ajutoarele pentru salvare si restructurare.

Vezi aici si atasat documentul Oltchim


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10304 vizualizari

 • +20 (22 voturi)    
  o alta reusita a lui ponta.. (Joi, 9 martie 2017, 16:53)

  rochiri [utilizator]

  si a lui dan diaconescu..
  • -3 (11 voturi)    
   Dan DIACONESCU ? (Vineri, 10 martie 2017, 0:06)

   dincannes [utilizator] i-a raspuns lui rochiri

   Poate daca-l lasau s-o cumpere, nu se ajungea aici!
 • +16 (20 voturi)    
  cu alte cuvinte (Joi, 9 martie 2017, 16:59)

  nea_caisa [utilizator]

  vanduta pe mai nimic (in acte), falimentata, dezmembrata si vanduta la fier vechi. clasic. vedeti hunedoara, savinesti etc. sa nu mai vorbim ca aici dispare obligativitatea preluarii angajatilor si, automat, plata de salarii compensatorii in cazul unui faliment. nici macar nu-si mai bat capul sa oblige investitorii sa rentabilizeze compania proaspat achizitionata. nu ne vindem tara, o dam pe degeaba.
 • +24 (24 voturi)    
  Inca o realizare a lui Victor Viorel ! (Joi, 9 martie 2017, 17:10)

  Susufler0 [utilizator]

  Rahatul asta mic cu ochi ne-a fost prezentat intre 2012 si 2016 drept cel mai bun prim ministru al Romaniei dupa 1990 ! El primul si Bombonel al doilea, care a privatizat industria autohtona pe-un dolar !

  Crestere economica nemaiintalnita de cand Romanica a devenit capitalista, masuri fiscale curajoase, masuri sociale de protectie cum nu a mai luat nimeni pana la el... ce mai ne pusese Dumnezeu mana in cap cu Ponta !

  Doar ca in urma lui, in realitate, Statul roman a pierdut sute de milioane de $ in urma afacerii Rompetrol si, iata, acum apare inca o mare realizare a acestui premier nepereche : Oltchimul e vandut la bucata iar Judetul Valcea contabilizeaza cu aceasta ocazie inca cateva sute de someri !

  Ponta va plati oare vreodata pt nepriceperea si hotiile lui, din perioada prim ministeriatului sau ?

  PS. Aud ?
 • -18 (20 voturi)    
  UE a fost un club select (Joi, 9 martie 2017, 17:17)

  Snitzelvienez [utilizator]

  si vrea sa ramana select. ca sa ramana select trebuie sa rupi concurenta
  • +10 (10 voturi)    
   Ntz, ntz, mai degraba Mujicia (Joi, 9 martie 2017, 21:07)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

   In anii 90 psd a distrus industria romaneasca, ar trebui sa ai un deja vu acum cu Oltchim. Te inpusti singur in picior si strigi ca ue? Hahahaha
  • +10 (10 voturi)    
   bine sclavule (Joi, 9 martie 2017, 22:16)

   paranoid_android [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

   sa nu uiti sa treci pe la caserie
  • +5 (7 voturi)    
   Cui face Oltchim concurenta? (Vineri, 10 martie 2017, 9:14)

   mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

   Daca ne-ai putea spune cui face un combinat falimentat, ruginit si poluant concurenta... te-am si crede. Altfel esti doar un postac.
   • -1 (3 voturi)    
    Poluant se pare ca esti tu. (Vineri, 10 martie 2017, 13:22)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui mikeyu

    Cunosti cumva toate dedesubturile afacerii, ca sa te pronunti in cunostinta de cauza?

    In lipsa acestor informatii exhaustive, care sa justifice un gest radical, precum vinzarea/ lichidarea, optiunea intuitiva a unui om rational, ar fi salvarea combinatului.
    • 0 (0 voturi)    
     E ordin de la MosCow (Vineri, 10 martie 2017, 17:48)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Si ordinul e vechi, din 90....cand baietii lui Ilici vindeau fabrici la fier vechi sa faca un ban.
 • +23 (25 voturi)    
  multumim miilor de.. (Joi, 9 martie 2017, 18:10)

  akillies [utilizator]

  ..Valceni, care tocmai au dat o noua dimensiune prostiei si incompetentei.
  Multumim p$d, partidul celor mai mari prosti si incompetenti din istorie, care au permis distrugerea unuia din colosii industriei petro-chimice..COLOSUL acesta a pierdut din cauza ca statul romana, puternic parazitat de prosti si incompetenti a permis asa ceva!
  Multumim localnicilor si angajatilor pentruca prin imensa lor incapabilitate de a analiza si a inelege fenomenul, au permis disparitia acestui mare producator de materie prima pentru industria medicamentelro din Romania..ma rog, asta s-a intamplat cu mai multi ani inurma, dar daca statul Roman chiar isi facea treaba , exista o sansa pentru productia interna de medicamente..asa,acum o sa fie vnadut pe bucati rusilor.. pe nimic rusilor ca lor li s-au vnadut toate combinatele si uzinele din aceasta tara, prin interpusii lor in Romania - tarticeanu e unul din ei).

  Este cea mai importanta realizare a statului Roman: a demonstrat ca romanul, daca si cand vrea, poate sa isi taie si craca de sub picioare..
  Urmeaza companiile de stat din domeniul energiei (de orice fel) - deja RDS fura clientii comapniilor "autohtone" in masura in care se ignora parteneriatele cu diverse firme straine.

  Multumim p$d: am mai simtit inca odata cum intra cutitul in spate.
  • +6 (6 voturi)    
   ce treaba au angajatii? (Joi, 9 martie 2017, 20:06)

   nu-conteaza [utilizator] i-a raspuns lui akillies

   sau valcenii, in general, cu jefuirea Oltchimului? Cauta-i pe aia care au fost la butoane. Acolo s-a furat pe rupte, indiferent de guvernare:
   http://www.evz.ro/evz-a-avut-dreptate-fratii-boureanu-au-capusat-oltchim-1028222.html

   Un valcean plecat, ca multi altii.
   • +5 (7 voturi)    
    Daca aduni (Vineri, 10 martie 2017, 9:50)

    CezarN [utilizator] i-a raspuns lui nu-conteaza

    Daca aduni cat au furat angajatii dupa dictonul "O zi in care nu ai furat nimic este o zi pierduta"(foarte aplicat la Oltchim), cred ca au furat mai mult ca Roibu.Apropos, nici o ancheta, nimic in ceea ce-l priveste?

    Apoi, cat au firat angajatii sub forma de sindicate(spagi la sindicat pentru angajare care au incarcat inutil schema de personal) si cat s-a furat de sub ochii sindicatelor ai caror lideri au fost "spaguiti" de Roibu cu diverse avantaje de grup sau individuale.

    Desigur ca si angajatii sunt de vina.
    • +4 (4 voturi)    
     de acord (Vineri, 10 martie 2017, 10:04)

     nu-conteaza [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

     dar alea sunt gainareli, afacerile serioase s-au facut in spate. Roibu ar tb intrebat.
 • +9 (9 voturi)    
  Sa se ancheteze fraudarea Oltchimului!!! (Joi, 9 martie 2017, 19:08)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  DNA sa-si faca treaba si sa ancheteze pe fostul director roibu si acolitii lui pt. abuz in serviciu asimilat faptelor de coruptie!!! Au fost sesizari, situatia e notorie in Valcea si nu numai, dar DNA Pitesti nu misca nimic!!! Fostul director roibu facea achizitii neoportune sau la suprapret de la firme prietene, vindea produsele Oltchim doar prin interpusi gen Comchim- neagoe actual primar la Ionesti, astfel incat profitul ramanea la acestia nu la Oltchim. A vanduto gramada de active profitabile pe nimic la prieteni - vezi fabrica de conserve Raureni. Sa se verificd toate firmele capuse unde apar rudele fostului director, prietenii, lideri de sindicat...Nu e normal ca hotii sa ramana nepedepsiti cu sute de milioane de euro iar statul sa ramana cu paguba...
 • +8 (8 voturi)    
  Oltchimul are valoare!! (Joi, 9 martie 2017, 19:12)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  Cum au disparut firmele capusa ale fostului director roibu, cum a trecut pe profit!! Daca e administrata si nu e furata, compania e foarte profitabila, nu poti sa o vinzi pe bucati pe 2 lei!!! Oltchimul face parte din industria strategica a Romaniei, nu trebuie lasat sa moara asa!!
 • +8 (8 voturi)    
  vandut pe bucati (Joi, 9 martie 2017, 19:42)

  Iorgovan [utilizator]

  Ca intreaga Romanie...
 • +7 (7 voturi)    
  asta e... (Vineri, 10 martie 2017, 0:51)

  sile1 [utilizator]

  O adunatura de politicieni idioti si impotenti din toate partidele, fara dragoste de tara,interesati doar de buzunarul propriu au reusit sa distruga industria Romaniei si nu numai.

  Astia ar trebui judecati si condamnati la moarte pentru subminarea economiei nationale !!

  Incet, incet ne indreptam spre nivelul de dezvoltare a unei tari bananiere cu o crestere economica bazata pe consum si imprumuturi externe pentru finantarea acestuia.
 • +4 (4 voturi)    
  cica (Vineri, 10 martie 2017, 8:58)

  hot news [utilizator]

  '' Riscul consta in faptul ca investitorii ar putea sa fie obligati sa plateasca eventuale prejudicii constatate in urma unei investigatii demarate de Comisia Europeana. "
  pai cum s-a asteptat zeci de ani redresare,sa semai astepte ceva luni un an sa termine comisia investigatia..si sa se faca aceasta''privatizare cum trebuie
  de unde atata graba la vandut la fier vechi?
 • +1 (5 voturi)    
  mare noutate (Vineri, 10 martie 2017, 9:50)

  Toni_Romania [utilizator]

  Veniti aici in Mun. Iasi sa vedeti ruinele a 6 mari uzine taiate cu faiul de democratii euro-atlantici, plus alte intreprinderi (locul de munca a 110.000 ieseni in 1990). Intre ele Fortus (ex-CUG), care in 1990 era cea mai mare uzina de utilaj greu din Europa Est.
  • 0 (0 voturi)    
   beeey voi astia cu minus! (Sâmbătă, 11 martie 2017, 10:35)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   CE nu credeti din ce zic?
   Hai la Iasi sa vedeti prapadul!!!!
 • +3 (3 voturi)    
  Daca tot vor Firea (Vineri, 10 martie 2017, 10:24)

  doi si-un sfert [utilizator]

  si PSD -ul sa infiinteze firmulite peste firmulite ale primariei capitalei de ce nu inceraca mai degraba sa preia cumva actiunile Oltchim pentru a-l repune pe in functiune?
 • +4 (4 voturi)    
  Industria grea, specialitatea infractionala PSD (Vineri, 10 martie 2017, 10:29)

  jackalphonse [utilizator]

  Base a fost cu retrocedarile, ierburi si prafuri de vise, trafic de tigari, afaceri cu energia verde etc.
  PSD-ul lucreaza instil mare: rade tot ce ar putea sa mearga. TOT!
 • +7 (7 voturi)    
  Si daca Eu, cetatean roman nu sunt de acord? (Vineri, 10 martie 2017, 12:31)

  D-or [utilizator]

  Oare ce suntem noi, cetatenii romani, in tara noastra?

  De vointa noastra tine cont guvernul?
  Nu. Ni se tot explica doct ce ne cere UE. De acord cu asta, dar sa tina cont si UE de cea ce cer EU.

  Iar EU, Majestatea Mea, Cetatean Roman si adevarat proprietar, voiesc ca Oltchim sa nu fie vindut.
  • 0 (0 voturi)    
   suntem.. (Vineri, 10 martie 2017, 15:46)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   inca suntem somnambuli .
   Romanii nu se mobilizeaza pentru Cantacuzino ,de care depind multe in tara asta..pai pentru Oltchim nici o sansa .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by