Comisia Europeana a anuntat marti lansarea unei investigatii aprofundate a acordului de preluare a Monsanto de catre Bayer, pentru 66 de miliarde de dolari, explicand ca este ingrijorata de impactul asupra concurentei de pe pietele pesticidelor si semintelor, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acordul dintre cele doua companii ar crea cel mai mare grup integrat din sectorul mondial al pesticidelor si semnitelor, potrivit Comisiei, care considera ca ar limita numarul companiilor care vand erbicide si seminte de legume in Europa, citeaza News.ro.

"Comisia are ingrijorari preliminare ca achizitia propusa ar putea reduce concurenta pe o serie de piete, rezultand preturi mai mari, o calitate mai scazuta, mai putine posibilitati de alegere si mai putina inovatie", se arata intr-un comunicat al Comisiei.

Bayer a prezentat anterior propuneri pentru a raspunde ingrijorarilor Comisiei Europene in problemele antitrust legate de preluarea Monsanto, dar compania a refuzat sa comunice care sunt acestea.

Daca va fi aprobat, acordul ar fi a treia mare fuziune din sectorul agrochimic, dar si celelalte companii au oferit concesii pentru a obtine aprobarea autoritatiilor de reglementare.

Grupul Dow a obtinut acordul pentru achizitia DuPont dupa ce s-a angajat sa vanda activitati de cercetare si dezvoltare si alte active majore.

Iar ChemChina a fostn nevoita sa vanda o mare parte din afacerile cu pesticide, erbicide si insecticide ale subsidiarei Adama si alte active pentru a obtine acordul UE penru preluarea Syngenta.