In fata otelului chinezesc care invadeaza pietele lumii, germanii de la Thyssenkrupp si indienii de la Tata vor sa fuzioneze activitatile siderurgice din Europa, dar trebuie sa convinga salariatii germani, in conditiile in care proiectul prevede desfiintarea a 4.000 de locuri de munca, scrie AFP.

Dupa un an de discutii, cele doua grupuri au anuntat miercuri ca au semnat o "declaratie de intentie" care prevede crearea unei companii mixte in 2018 si care va viza locul doi pe piata europeana a otelului, dupa ArcelorMittal.

Este "singura optiune care ofera un viitor durabil activitatii noastre siderurgice", a afimat seful Thyssenkrupp, Heinrich Hiesinger, reamintind dificultatile cu care se confrunta siderurgistii europeni, confruntati cu o cerere in berna si un aflux de otel chinezesc subventionat.

Denumita "Thyssenkrupp Tata Steel", compania mixta ar urma sa fie un holding instalat in Olanda, cu o conducere paritara, si care va avea circa 48.000 de angajati in 34 de locatii.

La ora 14,00 (12,00 GMT), actiunile Thyssenkrupp castigau 3,60% à pana la 26,16 euro, pe o piata in usoara scadere de 0,14%. Tata Steel a termina sedinta de la Bursa din Bombay in crestere cu 1,64%.

Noua companie ar urma sa aiba o cifra de afaceri de 15 miliarde de euro si va produce circa 21 de milioane de tone de otel anual.

Proiectul trebuie insa sa fie aprobat de consiliul de supraveghere al Thyssenkrupp unde sindicalistii, potrivit sistemului german de "codecizie", detin jumatate din fotolii.

O reuniune este programata sambata la Essen, in Ruhr, leaganul siderurgiei germane, dar puternicul sindicat IG Metall a convocat o vasta manifestatie vineri, la Bochum.