„Vă aduc în atenţie un fenomen extrem de grav, cu grave consecinţe economice şi sociale. Este vorba despre restricţionarea şi limitarea drastică a prezenţei pe rafturile marilor reţele comerciale din România, a celor mai bune şi mai competitive alimente produse în România”, a declarat joi senatorul PSD Ionuț Cristescu.

Supermarket din BucureștiFoto: Agerpres

Declarația lui vine în contextul în care o serie de producători români sunt delistați de reprezentanții marilor rețele fără nicio explicație comercială.

HotNews a discutat cu un astfel de producător, Irina Filip, care produce înghețată din ingrediente naturale (fără niciun aditiv) obținute de la firme locale, cu un raport calitate/preț superior altor sortimente, care a fost scoasă de pe rafturile marilor retaileri fără nicio explicație. Filip s-a adresat atât Consiliului Concurenței, cât și comisiilor de specialitate din Parlament sesizând aceste aspecte.

„Am construit, cu eforturi greu de imaginat, o fabrică modernă de înghețată, într-un județ despre care toată lumea spune că este un județ sărac. Prețurile la care firma mea vinde către retaileri (sau mai corect, VREA să vândă) sunt semnificativ mai mici decât prețurile produselor similare importate, aflate la vânzare în toate magazinele comerțului modern”, spune Irina Filip. Ea este doar unul din producătorii români care au luat atitudine publică, dar mai sunt și alții.

E drept, unii producători locali sunt listați în marile lanțuri comerciale cu câte 2-3 produse din circa 40 de sortimente pe care le fabrică și le e teamă să povestească despre războiul pe care-l duc cu marii retaileri de teamă să nu li se scoată de la raft și acele 2-3 sortimente care le aduc totuși încasări consistente.

Acest fenomen de dimensiuni naţionale, bazat pe practici anticoncurenţiale comune tuturor (subliniez, tuturor) marilor reţele, provoacă distrugerea continua, de ani de zile, prin blocarea accesului către consumatori, a producţiei alimentare din această ţară, în mod special a produselor alimentare de cea mai bună calitate.

Aceasta este principala cauză a situaţiei aberante şi ruşinoase în care ne aflăm, de a avea rafturile de alimente pline cu importuri, ceea ce nu se întâmplă în nicio altă ţară europeană, mai spune senatorul Cristescu.

El mai susține că are „numeroase dovezi” privind aceste practici ale marilor retaileri care activează pe piaţa alimentară din România, practici care sunt nu doar imorale, ci şi profund ilegale.

Cristescu îl acuză și pe șeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu, că s-ar preface că "nu vede" aceste practici care duc la rafturi pline de importuri cu calitate îndoielnică, pline de aditivi, (uneori chiar cu substanţe interzise pe teritoriul Uniunii Europene). El mai cere șefilor marilor reţele să renunţe la politicile discreţionare comune de achiziţii sau să facă publice motivele pentru care refuză sau limitează comercializarea de produse cu calitate mai bună şi cu preţuri mai mici decât ale multora dintre produsele pe care le comercializează în toate magazinele.