Corespondenta din Irlanda

Fabrica Guinness – traditie, modernism, capitalism

de Cristi Roman     HotNews.ro
Vineri, 25 aprilie 2008, 7:13 Economie | Companii

Butoaie multimedia
Foto: Hotnews
St. James Gate. E 9 dimineata si deja mai bine de 400 de oameni s-au asezat la coada de acces in fabrica/muzeul Guinness din centrul Dublinului. Vintul bate puternic si ploaia sta sa inceapa. Totusi, cei 400 de turisti asteapta linistiti, se fac poze, se ride mult, se vorbeste preponderent  in italiana, spaniola sau japoneza. O noua zi de vizite la Muzeul Guinness, obiectivul turistic numarul 1 al Dublinului si al Irlandei.

Situata pe citeva hectare in plin centru al orasului, fabrica Guinness este locul de unde pleaca milioane de litri de bere neagra (Irish Stout) spre toate colturile lumii. In mijlocul fabricii a fost construit Muzeul Guinness, un adevarat Disneyland al bautorilor de bere, un imperiu multimedia si de entertainment situat pe 6 nivele.

De la istorie la modernism

Coada de 400 de persoane la care ne asezam avanseaza foarte repede: in 25 de minute am si intrat in interior, ghidati de tineri imbracati din cap pina in picioare in elemente „Guinness”.

Aici stam la o alta coada, ceva mai mica, pentru a cumpara biletul de acces: 14 euro de persoana, pret in care intra si un suvenir, dar si o halba de Guinness (care in oras, in pub, costa 5 euro), la finalul turului prin muzeu. Nu inainte de a fi intrebati din ce tara sintem, pentru statistica muzeului. La parter deja calcam, protejata de sticla, pe hirtia originala prin care a luat fiinta fabrica Guinness, in 1759.

 
Terenul pe care functioneaza din 1759 fabrica Guinness este inchiriat pe o perioada de 9000 de ani? La anul se implinesc deja primii 250.
 
 
...La 5 metri, o imensa vitrina de sticla gazduieste citeva sticle de Guinness, in diferitele forme de prezentare intilnite in cei 250 de ani de istorie. Prima sala in care intram e impresionanta: o imensa cascada de apa, cu o cadere de 3 metri (fabrica este conectata la reteaua de apa potabila a orasului) racoreste si uimeste sutele de oaspeti care se fotografiaza de zor. Lumina folosita e putina, iar in diferite colturi ale imensei sali se afla panouri si ecrane LCD in care se prezinta ingredientele de baza ale berii Guinness.

Urmeaza sala in care sint prezentate masinariile folosite pentru fabricarea bauturii, inca de la inceputuri. Gustam hamei prajit, ingredient de baza pentru Guinness. Are gust de boabe de cafea, amar. Avansam la urmatorul nivel, pregatit in aceleasi conditii: lumina putina, sunete din diferite colturi. Intr-o parte un imens cort facut din butoaie in care sint incastrate mici monitoare, in care se prezinta diferite filmulete comerciale.

Coada de la intrare
Foto: Hotnews
Ajungem incetul cu incetul si la „Tasting Lab”: o incapere in care poti degusta berea tocmai produsa in urma cu 5-10 minute. Doi tineri umplu pe sfert pahare mari de bere si le asaza pe o mese, de unde turistii pot degusta oricite doresc. Flashurile aparatelor de fotografiat isi incep joaca: nimeni nu scapa nefotografiat. Se fac sute de poze, se ride, nimeni nu e trist sau deprimat acum, aici.

Cei care iubesc publicitatea si spoturile comerciale se vor simti ca in paradis in Muzeul Guinness: un intreg etaj este dedicat creatiilor artistice care prezinta produsul in sine. De la reclamele anilor ’20 sau ’30 pina la jocuri de cuvinte interactive. O oaza de sunet si lumina, un festival multimedia grandios. Urmatorul etaj e rezervat „implicarii sociale” din partea Guinness. Aici te poti juca in voie cu diferite teste care masoara alcoolemia, poti urmari consecintele nefaste ale abuzului de alcool.

Un panou imens e rezervat prezentarii celor 150 de tari din lume in care se vinde Guinness. Printre ele si Romania. Si uite asa, dupa mai bine de 90 de minute de traseu prin cele 5 etaje ale muzeului de sticla si fier Guinness, ajungi la cel mai impresionant loc: esenta fenomenului „Guinness” – Gravity Bar. Situat la nivelul 6, barul este rotund, panoramic, peretii fiind din sticla. 400 de oameni din toate colturile lumii asculta U2 la performantul sistem audio, fiecare isi ia halba gratuita de Guinness proaspat si se plimba, admirind toate colturile Dublinului, care se vede in toata splendoarea lui din acest loc.

Magazinul care te usureaza de bani

Gravity Bar -etajul 6
Foto: Hotnews
Nu-ti mai vine sa pleci si, totusi, trebuie sa faci loc si altora. Coborim iar la parter, de unde am inceput. Capitalismul ne imbratiseaza iar. Iesirea se face prin mijlocul magazinului promotional: o incapere de mai bine de 200 de metri patrati, plina cu pixuri, brelocuri, tricouri, sepci, camasi, bluze, mingi de rugby sau de fotbal, dulciuri, steaguri, esarfe, sticlute mici – toate purtind emblema „Guinness”.

Aici e locul in care realizezi ca cei 14 euro cheltuiti la inceput pe bilet sint o nimica toata fata de suma pe care o poti lasa, daca nu esti atent si ai dare de mina. Practic, nu poti pleca cu mina goala dintr-un magazin absolut impresionant prin diversitatea produselor. Dar n-are de ce sa-ti para rau. Ba chiar unul dintre vinzatori ne gidila mindria, insiruindu-ne nu doar numele lui Hagi si al lui Gica Popescu, ci povestindu-ne cum l-a vazut pe Dan Petrescu la Londra, cind juca pentru Chelsea, sau pe Ilie Dumitrescu, la Tottenham.

„Ajungeti in semifinale la EURO anul asta, va zic sigur!”, isi incheie pledoaria fotbalistica tinarul irlandez de 30 de ani, in timp ce ne impacheteaza produsele cumparate.

Fabrica si Muzeul Guinness - traditie, modernism, capitalism. Locul cel mai fierbinte din Dublin. Mecca turistilor in Irlanda.

Apropo: stiati ca terenul pe care functioneaza din 1759 fabrica Guinness este inchiriat pe o perioada de 9000 de ani? La anul se implinesc deja primii 250.

Stia Arthur Guinness ce face...













Astra Film Festival 2017

VIDEO INTERVIU Bill Nichols, critic de film si pionier al studiului de film documentar: In timpul facultatii inca nu stiam ce voi deveni. Eu nu eram interesat sa fac bani, ci cautam implinirea. Si a durat o vreme sa imi dau seama.

Bill Nichols, critic de film american, profesor emerit si un pionier al studiului de film documentar contemporan a discutat in cadrul unui interviu despre visele si aspiratiile din tinerete, tehnicile din filmele documentare si influenta tehnologiei in industria cinematografica.
  • Intra in articol pentru a citi principalele declaratii ale lui Bill Nichols

4897 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Guinness (Vineri, 25 aprilie 2008, 9:58)

    zagado [anonim]

    O bere adevarata, pe care am descoperit-o intimplator, cu multi ani in urma, pentru ca era bautura preferata a lui Brian May de la Queen.
    Si ca o particularitate - nu se bea din cutie!
    Cutia se raceste mai intai minim 3 ore in frigider (asa spune producatorul) apoi se toarna toata in pahar odata (asa ca puneti intr-unul de 500 ml). In interiorul cutiei se afla o bila de plastic care permite turnarea rapida a berii in pahar pentru a nu face spuma prea multa.
    Daca veti urmari apoi ce se petrece in pahar veti vedea ca de la un aspect de "cafea cu lapte" berea se va limpezi, va deveni neagra si cu un deget de spuma, exact cit trebuie.
    • 0 (0 voturi)    
      ...si inca ceva ce nu ai mai vazut la alte beri... (Duminică, 27 aprilie 2008, 2:16)

      Seba [anonim] i-a raspuns lui zagado

      si ai uitat sa specifici ceva ce la alte beri nu o sa vezi niciodata...la Guiness bulele mici de spuma cobora... ai citit bine nu urca spre suprafata ci coboara ... try it
      hai noroc !!
  • 0 (0 voturi)    
    si burgher e buna (Vineri, 25 aprilie 2008, 12:02)

    uuu [anonim]

    pai la pretul unui guiness iei 3 litri de noroc sau burgher, beri pentru taranoi si pierde vara de pe la noi
  • 0 (0 voturi)    
    Guinness (Vineri, 25 aprilie 2008, 12:27)

    PaulR [utilizator]

    Doar o completare. Cei de la intrare v-au intrebat din ce tara sunteti ca sa stie in ce limba sa va dea pliantele (si ca sa va faca sa va simtiti bine) nu pentru statistica companiei. Eu impreuna cu cativa prieteni am avut noroc si am intrat gratis; mersesem cu o zi inainte dar ei au inchis 'muzeul' cu 15 minute inainte de ora din program asa ca ne-au dat cupoane de intrare gratis pentru a doua zi :-) si mergeti in timpul saptamanii;nu e coada
  • 0 (0 voturi)    
    Guinness - Bila din cutie (Vineri, 25 aprilie 2008, 20:04)

    Chopy [anonim]

    Bila din plastic din cutie e menita sa ajute la amestecarea berei ( ce-i drept un pic mai vascoasa decat o bere blonda) nu pentru "turnarea rapida a berii in pahar pentru a nu face spuma prea multa.
    "
  • 0 (0 voturi)    
    bere buna (Sâmbătă, 26 aprilie 2008, 23:12)

    ciao [anonim]

    e bere excelenta...si nu am descoperito in irlanda...ci in africa...vo recomand...si apropo or fi africanii mai inapoiati,,dar e mai buna cea la sticla;)si fara celebra bila de plastic... asa ca savurati-o! la inceput nu da impresie...dar apoi odata descoperita...e fantastica...succes...Guiness


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version