Comisia de Valori Mobiliare si Burse din SUA a declansat cercetari asupra modului cum au actionat cele mai mari trei agentii de rating - Moody's, Standar&Poor's si Fitch - pe parcursul crizei creditelor imobiliare, precum si asupra unor erori in sistemul informatic al Moody's, informeaza Reuters.

Agentia de presa il citeaza pe Erik Sirri, director in cadrul US Securities&Exchange Commission (SEC), potrivit caruia aceasta institutie a cerut celor trei agentii lamuriri in privinta metodologiei pe care o folosesc. "Le-am cerut sa explice politicile si procedurile pe care le-au folosit pentru a detecta erori in stabilirea ratingului pentru produse financiare structurate si sa ne informeze in legatura cu orice eroare descoperita in acest sens pe parcursul ultimilor patru ani, inclusiv masurile luate pentru a corecta problemele respective", a afirmat Sirri, citat de Reuters.

Agentiile de rating sunt criticate in prezent, potrivit sursei citate, pentru faptul ca nu au emis din timp avertismente in legatura cu mai multe scandaluri pe marginea datoriilor acumulate de unele corporatii si pentru modul cum au evaluat unele produse complexe, ce au fost afectate de criza creditelor imobiliare din SUA.

In prealabil, presedintele SEC, Christopher Cox, declarase pentru Reuters ca institutia pe care o conduce a declansat o investigatie la Moody's, care a suferit pierderi considerabile la bursa, saptamana trecuta, din cauza temerilor ca ar fi comis erori in ratingurile sale. Moody's a afirmat la randul sau ca a angajat o companie de avocatura sa stabileasca felul in care o eroare informatica a determinat o crestere considerabila a ratingurilor pentru mai multe produse financiare europene.