Investitiile realizate in economia nationala s-au ridicat, in primul trimestru, la valoarea de 12,36 miliarde de lei, in crestere cu 35,2% fata de nivelul din perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Pe elemente de structura, utilajele, inclusiv mijloace de transport, au inregistrat un avans de 35,4%, lucrarile de constructii noi au crescut cu 33,1%, iar alte tipuri de cheltuieli au urcat cu 49,9%. Comparativ cu primul trimestru din 2007, in perioada ianuarie - martie se constata o scadere a ponderii lucrarilor de constructii noi si a utilajelor in totalul investitiilor cu 0,2 puncte procentuale, respectiv 0,7 puncte procentuale. Ponderea investitiilor in alte cheltuieli a crescut insa cu 0,9 puncte procentuale.

Potrivit datelor INS, cea mai mare parte a investitiilor s-au realizat in industrie, constructii, comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor, motocicletelor si a bunurilor personale, transport, depozitare si comunicatii, administratie publica. Astfel, industria a atras 38,7% din totalul investitiilor, comertul si serviciile - 23,5%, 17,7% din investitii au fost realizate in constructii, iar 9,4% au fost alocate agriculturii.

Investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare).