Brupul belgian InBev a lansat o oferta de preluare a rivalului sau american Anheuser-Busch in valoare de 46,3 miliarde de dolari, in scopul de a-si consolida pozitia pe plan mondial, potrivit Reuters. Daca oferta va fi acceptata, aceasta va fi cea mai mare preluare a unei companii producatoare de bauturi alcoolice si se va crea cel mai important grup din industria berii, la nivel mondial.

Producatorul belgian de bere ofera 65 de dolari pe fiecare actiune Anheuser-Busch, care detine 48,5% din piata americana a berii.

Este probabil ca aceasta oferta sa reprezinte numai declansarea negocierilor, iar pretul final al tranzactiei sa fie mai ridicat, transmite Reuters.

Tom Pirko, presedintele firmei de consultanta pentru industria bauturilor Bevmark, este de parere ca producatorul american ar putea obtine un pret de 68 - 70 de dolari pentru o actiune. "Cred ca pretul maxim este de 75 de dolari. Nu cred ca InBev ar oferi mai mult", a spus acesta. Tom Pirko a declarat ca InBev ar ar opta mai degraba pentru compania SABMiller, in cazul in care Anheuser va cere un pret mai mare de 75 de dolari pe actiune.

Actiunile companiei Anheuser-Busch, care produce marcile de bere Budweiser si Michelob, au crescut cu 6,9%, la 62,35 dolari, in urma anuntului. In ultimele 52 de sapamani, pretul actiunilor a fluctuat intre 45,55 si 58,56 dolari pe actiune.

InBev, care este prezenta si pe piata din Romania, detine marci de bere precum Stella Artois si Beck's. In Romania, grupul belgian detine o cota de piata de 23,2%.