Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Romania a inregistrat a treia crestere a costurilor orare cu forta de munca din UE in primul trimestru

de Dragos Comache     HotNews.ro
Vineri, 13 iunie 2008, 14:26 Economie | Companii

Costurile totale pentru o ora de munca au crescut in Romania, in medie, cu 19,6% in primul trimestru din 2008, fata de 25,2% in ultimul trimestru al anului trecut, aceasta fiind a treia evolutie din UE, potrivit NewsIn care citeaza Eurostat. Cele mai mari cresteri ale costurilor orare cu forta de munca din UE au fost inregistrate in Letonia, de 33,3% si Lituania, de 26,2%.

Statistica pe ramuri de activitate nu releva discrepante mari intre sectoarele economice. Astfel, in industrie, costurile orare cu salariile, precum si cu celelalte cheltuieli non-salariale s-au majorat cu 19% pe an, in constructii, cresterea anuala a fost de 19,8%, o marire similara fiind marcata si in sectorul serviciilor.

Intre statele membre ale Uniunii Europene, cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Letonia, de 33,3% si Lituania, de 26,2%. Dupa Romania s-a situat Bulgaria, cu majorari ale cheltuielile efectuate de angajatori pentru plata orara a salariatilor de 19,4% pe an.

La nivelul intregii Uniuni Europene, Eurostat a estimat in perioada ianuarie-martie o majorare, in termeni nominali, cu 4,3% a costului cu forta de munca, in timp ce in zona euro, cresterea a fost de 3,3%. Procentele au fost sensibil mai mari decat in perioada octombrie-decembrie a anului trecut, cand s-au inregistrat cheltuieli suplimentare pentru plata muncii de 3,6%, respectiv 2,9%.

Pe ramuri de activitate, in zona euro costurile cu ora de munca s-au marit cu 3,7% in industrie, 4,0% in constructii si 3,0% in servicii, pe cand in UE27, costurile respective au fost de 4,7%, 5,0% si 4,0%. Dintre statele membre pentru care au fost date publicate, cea mai mica evolutie anuala a costurilor pe ora de munca s-a remarcat in Germania, de 1,6%.

Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

400 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version