Noul presedinte al consiliului de conducere al grupului E.ON Rurhgas, Bernhard Roitersberg, a declarat in timpul primei lui conferinta de presa sustinuta la Moscova, ca a fost gasita „calea care trebuie sa duca la rezolvarea problemei” privind schimbul de active cu Gazprom in cadrul proiectului Iujno-Russki. Este vorba de obtinerea de catre E,ON a 25% minus o actiune la societatea Seversneftegaz, care detina licenta de explotarea a respectivului camp, potrivit Kommersant.

Potrivit informatiilor, negocierile se deruleaza inca din 2004. De atunci, la proiect a aderat cu aceeasi cota concernul german BASF, in schimbul unor active in valoare de 2 miliarde de dolari. In cazul E,ON este vorba de actiuni Gazprom de 7 miliarde de de dolari, sau 6,43% actiuni Gazprom. Detaliile noii scheme nu au fost dezvaluite.

Zacamantul Iujno-Russki este situat in regiunea autonoma Iamal-Nenetzk si a fost lansata in exploatare in octombrie 2007, urmand ca la capacitatea proiectata sa se ajunga in 2009 (25 miliarde metri cubi de gaze pe an). Rezervele de gaze de categoria ABC1 se ridica la 825 miliarde metri cubi, petrol – 5,7 milioane tone, scrie publicatia rusa.